Цигарки – радіоактивний наркотик

31 травня – Міжнародний день без тютюну

Викурені півтори пачки цигарок у день завдають сильнішого удару по організму людини, аніж півтори тисячі рентгенівських обстежень. Чим так небезпечне тютюнопаління? На думку завідувача відділу Українського інституту громадського здоров’я Фелікса Ринди: «Цигарки – це радіоактивний наркотик. У результаті хімічної реакції, що виникає під час тління цигарки, утворюється понад чотири тисячі сполук. Тридцять із них надзвичайно отруйні. Це, зокрема, ізотопи радіоактивних елементів, такі як полоній – 210, радій – 226, стронцій, вісмут, свинець, кобальт. При кожній затяжці починається хімічна і радіоактивна атака на організм. А відтак відбувається його опромінення. І чим більше цигарок курець викурює, тим воно потужніше».

Радіоактивні речовини – канцероген. Як стверджують вчені, вони призводять до раку легень, оскільки в тютюновому дьогті наявний найбільш радіоактивний полоній – 210. Крім того, радіоактивні ізотопи можуть спричинити атрофію тканин статевих органів, призвести до безпліддя та імпотенції, а в жінок – ушкодити яйцеклітини. А ще рівень захворюваності курців на хронічний бронхіт у 25 разів вищий, на стенокардію – у 22 рази, рак легень – у 25 разів, інфаркт міокарда – у 18 разів, ніж у тих, хто не бере до рук цигарок.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>