Протестують здавачі молока

Минулого четверга і п’ятниці 70 відсотків здавачів молока озерного краю відмовилися нести продукцію на заготівельні пункти, – повідомив голова Шацької районної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Леонід Богдан. Причина – низькі закупівельні ціни. Коли взимку за молоко селянам ще платити 2 – 2,20 гривні, то нині ціна коливається від 1,60 до 1,80 гривні. У Шацькому районі продукцію приймають аж три заготівельники – місцевий, з Тернополя та з Ковеля. Однак усі дружно знизили ціни, та ще й мають борги перед жителями Шацького району.

– Найактивнішими були селяни із Залісся, Пульма, Затишшя, Піщі, Острів’я та інших населених пунктів, – розповів пан Леонід. – А мешканці села Прип’ять налаштовані ще рішучіше: вони готові вийти на пікет. Тож якщо до акцій протесту не прислухаються власники молокопереробних заводів і не підвищать закупівельні ціни на молоко хоча б до 2,20 гривні, люди будуть змушені через тиждень-два вийти на пікет до стін Шацької районної ради.

Якщо й це не допоможе, у червні селяни взагалі можуть припинити здачу молока по всьому району. Хоча Леонід Богдан переконаний, що це тільки на руку владі: люди пустять під ніж корів, а потім легко, з відчаю, розпрощаються і з землею. Адже до українських чорноземів і не тільки вже давно приглядаються «грошовиті мішки».

Подібна акція з вимогою зупинити «кришування молочної мафії» минулого тижня проходила й біля стін Міністерства агрополітики та продовольства України, де свободівці та фермери на знак протесту проти заниження цін на продукцію, вилили бідон молока. «Замість того, щоб захищати селян, профільне міністерство повністю закрило очі на діяльність молочного картелю, таким чином залишивши селян напризволяще. Закупівельники, маючи незмінне лобі в особі влади, безпідставно, на власний розсуд, ігноруючи інтереси селян, вкотре штучно занижують ціну на молоко», – йдеться у заяві організаторів.

Марія ДУБУК,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>