Чому гепатит “С” називають “лагідним убивцею”

Експерти б'ють на сполох: у світі майже два мільярди людей хворіють на вірусні гепатити. На хронічний гепатит С - понад 200 мільйонів жителів. Щорічно реєструється два мільйони нових випадків і помирає 350 тисяч людей. Про ситуацію з цією небезпечною хворобою на Волині ми розмовляли з кандидатом медичних наук, завідувачем відділення обласної інфекційної лікарні Русланом Морочковським.

- Руслане Семеновичу, розкажіть нашим читачам, що таке гепатит і чим він небезпечний?

- Саме слово "гепатит" означає запалення печінки. Віруси А та Е передаються через продукти та воду, їх також можна умовно назвати хворобою брудних рук. Були випадки, коли через заражену вірусом воду у криницях хворіли мешканці цілих сіл.

- Коли діагностували гепатит С і звідкіля він у нас з'явився?

- Найбільше хворих на гепатит С у країнах Африки, Південної Америки, Південно-Східної Азії. В останнє десятиріччя все більше виявляють гепатит С в Україні. Зараження цим вірусом відбувається, в основному, через кров. Небезпечно робити татуювання. Заразитися можна в перукарнях та косметичних салонах: коли роблять манікюр, а інструменти недостатньо продезінфіковані. Дуже мала ймовірність його передачі статевим шляхом. Інфікуватись може дитина від матері під час вагітності.

- Чому це захворювання називають "лагідним убивцею" і які його клінічні особливості?

- Досить часто пацієнт має симптоми, які зовсім не схожі на гепатит: загальна слабкість, болі в суглобах, підвищена температура, різні висипки. Або взагалі нічого не відчуває. Тому гострий вірусний гепатит С дуже важко відразу діагностувати. Він проходить приховано.

- Яким чином можна виявити цей вірус?

- Підтвердити діагноз може лише імунно-ферментний аналіз крові. Його роблять й у нашій лікарні і в більшості районних лікарень. Бувають у пацієнтів проблеми із зором, хворіють на цукровий діабет, мають підвищений тиск. Згодом з'ясовується, що це можливі наслідки вірусного гепатиту С. Тому потрібно дуже уважно ставитися до власного здоров'я і при найменших підозрах консультуватися з медиками.

- Чи існує якась вакцина від цієї підступної хвороби? Чи багато волинян звертаються по допомогу?

- Від гепатиту В існує вакцина - і немовлятам роблять щеплення відразу від народження. Дітки таким чином будуть захищені. Тільки у відповідні терміни потрібно проводити ревакцинацію. Від гепатиту С поки що захисту немає. Вчені в багатьох країнах працюють над розробкою вакцини. Але існує серйозна проблема - надзвичайно швидка мінливість цього вірусу. Лікування складне, тривале (від шести місяців і до одного року) і досить дороге. Волиняни постійно звертаються в нашу лікарню по допомогу. Тільки з хронічним гепатитом С через наше відділення в рік проходить від 150 до 200 пацієнтів.

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>