Нинішня влада копає могилу Україні та собі

Професор Володимир Василенко добре відомий і шанований не лише в Україні, а й за кордоном. Він - автор першого варіанта Декларації про державний суверенітет України, проголошеної 16 липня 1990 року. Нині Володимир Василенко акцентує увагу на ті загрози, які стоять перед нашою державою.

- Як Ви оцінюєте Декларацію, державний документ на той час надзвичайної ваги. Після його прийняття якою була реакція Москви?

- Її значення фундаментальне, адже йшлося про програму розбудови незалежної української держави. Москва зреагувала на це спокійно, бо вона була викладена як зважений юридичний документ. Наш документ мав стати основою для вироблення Конституції незалежної України і вже потім проведення переговорів для укладення союзного договору, але про збереження Союзу в ній не йшлося. Послідовна реалізація Декларації призвела до того, що союзний договір не був підписаний, і це спричинило "путч" в Москві, а згодом і проголошення Незалежності України.

- Володимире Андрійовичу, тоді було задекларовано, що Україна має стати без'ядерною державою. Тепер це рішення піддається багатьма різкій критиці.

- Проголошуючи намір стати без'ядерною державою, Україна тим самим створювала правове підгрунтя для виходу із Союзу. Питання тоді стояло так: або Україна незалежна і без'ядерна, або ядерна і в складі СРСР. Ракети, які стояли в Україні, були націлені на США, отже, робили нас їхніми ворогами. Не дивно, що Росія була найбільш зацікавлена, аби Україна не відмовилася від ядерної зброї.

- Більшість українців бачили і бачать нашу державу європейською, але виникає питання: чи потрібні ми Євросоюзу і в якості кого?

- Захід теж позитивно ставиться до такого членства, але з єдиною умовою: досягніть відповідних критеріїв. Єдина держава в світі, яка не сприймає членства України в Євросоюзі - Росія. Доказом щирості Європейського Союзу є парафування угоди про членство в Асоціації і поглиблення зони вільної торгівлі з Україною.

- Володимире Андрійовичу, на Вашу думку, знайдуться сили, які зможуть відстояти нашу державність?

- Знаючи реальні загрози для держави, все-таки сподіваюся, що рано чи пізно мають відбутися зміни. Справа у тому, чи зрозуміє Янукович, що найбільша небезпека виникає для нього: не буде української України і його не буде.

Вагоме слово і за українським суспільством: має відбутися третя українська революція для усунення команди Януковича й обрання української влади. Рано чи пізно вона станеться.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

м. Київ

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>