«Жінко, ваш клімакс уже на весь живіт розрісся!»

Повідомив гінеколог 50-річній вагітній жительці Рівного

Нещодавно моя сусідка народила третю дитину. Жінка каже, що ніколи й не думала ставати багатодітною матір’ю, тим паче… у п’ятдесят. Тож відсутність «червоного дня у календарі» списала на клімакс. Коли ж, нарешті, зважилася піти до гінеколога, той заявив: «Жінко, ваш «клімакс» вже на весь живіт розрісся! Вітаю, ви на четвертому місяці!»

Новину про вагітність у родині сприйняли по-різному. Чоловік лише знизав плечима: якщо так сталося, то виховаємо. Донька теж зрозуміла, а от син сприйняв звістку вороже. Мовляв, люди пальцями тикатимуть.

– Чого я тільки не наслухалася від нього, – розповідає жінка, яка попросила не називати свого імені, – Чесно кажучи, й сама довго плакала. Он уже внуки до школи підуть, а баба родити зібралася. Та з часом усі звиклися і змирилися. Коли ж маленький народився, ми вже й уявити не могли, як жили без нього.

Про досить неординарний випадок з моєю сусідкою вирішила поговорити із завідувачкою гінекологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Ангеліною Красовською.

– Ангеліно Владиславівно, чи часто у Вашій практиці трапляються подібні випадки пізньої вагітності?

– Сьогодні, коли жінки більше зосереджуються на кар’єрі, пізньою вагітністю нікого не здивуєш. Дедалі частіше до нас звертаються мами після 35 років, які народжують вперше.

– Який жіночий вік найкращий для того, аби подумати про народження дитини?

– Взагалі жінка вважаєтся фізіологічно зрілою із 18 років. Лікарі ж радять народжувати до 26-ти. Адже після перетину цієї вікової межі збільшуються ризики захворювань як плоду, так і матері, ускладнюється вагітність. В гінекології існує такий термін, як «вікова першовагітність», що характеризує вагітність жінки за її віком.

– Тобто, почувши, скільки років пацієнтці, Ви можете сказати, як протікатиме її вагітність?

– Ні, звичайно, такого сказати не можна. Вікова першовагітність поділяється на декілька груп, які мають свої характеристики та групи ризиків. У період із 25 до 32 років збільшується ризик хромосомних патологій у плоду та хвороби Дауна. Наприклад, гестоз – коли материнський організм не здатний адекватно забезпечити потреби плоду. Протягом вікової межі 32-42 роки цей ризик значно збільшується. Майбутнім мамам після 42 років обов’язково проводиться обстеження на визначення хромосомної патології (амніоцентоз), адже ризик захворювання дуже великий.

– Як же ж тоді поговірка, що у зрілих батьків народжуються діти-генії?

– Народні прикмети говорять багато чого. Наприклад, що коли у вагітної жінки з’явилися веснянки, то вона неодмінно народить хлопчика. З точки зору гінекології, ні округлість живота, ні веснянки, ні ще якісь показники не визначають стать майбутньої дитини. Так само і вік батьків не є показником розумових здібностей нащадків.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>