Вклонилися могилам солдатів

Дев’ятого травня після церковної служби багато людей зібралося біля колишнього військового кладовища в Гектарах Горохівського району на відкриття й освячення пам’ятника загиблим у березні 1944 року воїнам-визволителям.

Військове поховання в Гектарах існує ще з часів Першої світової війни. Загиблих, як згадували старожили, сюди звозили підводами. У час Великої Вітчизняної війни тут було похоронено 29 людей, у тому числі двох медсестер Віру й Любу.

Довго їх імена були невідомими, могили зарослі чагарниками, бо партчиновники в часи радянщини сумнівалися у тому, хто в них похований – червоноармійці чи бандерівці. Лише завдяки зусиллям, наполегливості й совісті священика Романа Старика було встановлено імена й прізвища загиблих. Вони викарбувані на гранітній плиті. За них молилися поіменно в заупокійній службі, яку відправили Роман Старик і настоятель Свято-Георгіївського храму села Піски Богдан Христинець із церковним хором.

Ветеранів Великої Вітчизняної війни, а їх у селі залишилося лише двоє – Григорій Білик і Іван Сторожук, солдатських вдів, дітей війни, всіх жителів Гектарів і Антонівки привітали почесні гості, Пісківський сільський голова Андрій Сокальський, директор Гектарівської ЗОШ І-ІІ ступеня Валентина Семеринська та інші. З концертом виступили вчителі й учні. Начальник четвертої дільниці ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Юрій Мартинюк вручив селянам святкові подарунки від підприємства.

Олег Дідик,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>