Замироточила ікона Амфілохія Почаївського

У селі Мала Іловиця Шумського району минулої п’ятниці у місцевій церкві замироточила ікона з частинкою мощей преподобного Амфілохія Почаївського.

Волога на склі, під яким відтворено образ Преподобного, з’явилася під час святкової літургії з нагоди 10-ї річниці канонізації Амфілохія. Очевидцями події стали сотні прочан. Спочатку краплинки проступили на клобуку, потім – на правій долоні образу преподобного. У храмі відразу поширився специфічний запах мира. Багато священиків і прочан намагалися припасти до ікони вустами, інші фотографували диво на мобільні телефони, дехто плакав. А невдовзі люди помітили, що мироточать ще дві менші ікони поруч – Ісуса Христа та Матері Божої.

Служителі церкви винесли ікону Амфілохія надвір, аби до неї змогли доторкнутися всі паломники. Образ, до слова, подарував громаді Малої Іловиці єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло.

– Нинішнє чудо – знак того, що святий Амфілохій почув щирі молитви прочан на місці, де він народився і де буде споруджено храм, як він заповідав, – прокоментував подію керуючий Тернопільсько-Бучацької єпархії УПЦ КП Нестор.

Владика додав, що архієрейська комісія детально розгляне випадок мироточення ікони святого.

Святий Амфілохій (Яків Головатюк) за життя прославився як зцілитель фізичних і душевних ран. До нього їхали тисячі людей. Під час Другої світової війни священик лікував бійців УПА. Після війни через величезну кількість паломників влада відмінила автобусне сполучення із Малою Іловицею, проте люди все одно добиралися до Амфілохія.

У 60-х роках XX ст. КДБ запроторило священика до психлікарні. Після втручання дочки Сталіна Світлани Алілуєвої, яку старець колись зцілив, Амфілохія із психушки випустили.

Амфілохій Почаївський помер 1 січня 1971 року. Коли через 31 рік його могилу відкрили, очевидців вразила відсутність тлінних процесів на тілі.

12 травня 2002 року Амфілохія Почаївського долучили до лику святих. Того дня тисячі вірян спостерігали велику хмару у вигляді хреста, що висіла у небі протягом кількагодинного богослужіння.

Православна Церква відзначає пам’ять преподобного 1 січня, 12 травня та 13 липня.

Світлана Клос,

Тернопільська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>