Поїзд «Ковель-Чернівці» таки відмінять

До редакції «Вісника+К» звернулися з листом студенти, які навчаються у Чернівцях. Ось що вони написали: «З 27 травня державне територіально-галузеве об’єднання «Львівська залізниця» планує відмінити курсування єдиного поїзда №668 «Ковель-Чернівці» та №667 «Чернівці-Ковель», що напряму сполучає Луцьк з обласними центрами Львова, Івано-Франківська, Чернівців. Більшість студентів, звичайно, проти відміни. Поважні чиновники вважають поїзд збитковим, нерентабельним, у той час як білети на нього можна дістати лише за декілька днів, а то й тижнів наперед. Так, є одне пояснення: поїзд студентський, ну а студенти їдуть за половину вартості… Але посадовцям байдуже, вони ж усі мають шикарні авто. Читали в Інтернеті: громадськість протестує проти закриття руху поїзда. Надія, хоч і мізерна, але є».

Чернівецький поїзд, як його називають в народі, курсував колись ще навіть із сусіднього білоруського Бреста, а згодом із Ковеля до Чернівців. Однак нині, з 27 травня його таки дійсно відмінять. Як повідомила керівник прес-служби Львівської залізниці Лілія Криницька, головна причина відміни руху поїзда – «надзвичайна збитковість». Лишень минулого року Львівська залізниця отримала мільярд 600 мільйонів збитків від пасажирських перевезень, загалом по Україні – кілька мільярдів гривень. Доводиться надолужувати на вантажних перевезеннях. Міністерство освіти повертає львівським залізничникам лише 6-7 мільйонів гривень за пільгове перевезення студентів, а вони наїжджають аж на 25-26 мільйонів у рік. Тож весь цей тягар лягає на плечі залізничників, які вже зверталися до уряду з пропозицією надавати пільговим категоріям громадян адресні допомоги на проїзд. Однак питання залишається відкритим.

Крім того, як зазначила Лілія Криницька, щороку вичерпується ресурс, поїзди зношені, є такі, що не підлягають ремонту. Наприклад, лише 2012 року на львівській залізниці на сотню вагонів поменшало. Тож вивчивши пасажиропотік, підсумувала керівник прес-служби, Укрзалізниця затвердила новий графік руху поїздів, який погоджено з профільним міністерством. І там поїздів «Ковель-Чернівці» та «Чернівці-Ковель» уже не значиться.

Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>