Липківський Свято-Успенський чоловічий монастир зберігає мощі двохсот Божих угодників

Цей монастир у Гощанському районі на Рівненщині має свою цікаву історію і свої святині, головна із них - живоносне джерело. Колись Липки належали панам, але після скасування кріпацтва землі були розділені. Андрію Наумчику, який мав багато дітей, припало аж 15 десятин. Йому дісталася й джерельна криничка, яку разом із землею згодом передав своєму синові Миколі.

Один із синів Миколи, Іван, тяжко перехворівши тифом, зліг. Шансів на одужання у хлопчика не було. Та якось йому уві сні з'явилася жінка й сказала, щоб пив воду із джерельної кринички. Невдовзі дитина виздоровіла.

Коли Іван виріс, заявив батькам, що іде в монастир. Не отримавши згоди, самочинно вирушив у Почаїв, де, побачивши ікону Афонської Богоматері, впізнав у ній ту жінку, що підказала йому пити джерельну воду. І таки у Почаєві його постригли у монахи з ім'ям Яків. Отець Яків, взявши у Почаївському монастирі благословення на будівництво скиту біля кринички у рідному селі, повернувся в Липки. Тепер батьки не перечили й виділили синові для будівництва гектар землі. І у 1921 році семикупольний храм уже радував липківчан.

Перші совєти у 1939 році його закрили, але з приходом німців скит знову став діючим. У 1952-му його знову закрили, а в 1961 році зруйнували, будматеріали забрали на гуртожиток. Щоб засипати святе джерело, комуністи направили сюди бульдозер. Однак бульдозерист віддав ключі і пішов геть. Так криничка залишилася неушкодженою. А коли цілюща вода вилікувала сина тутешнього голови колгоспу, той розпорядився навести біля неї лад.

У жовтні 1991 року жителька села Хотинь Березнівського району віддала під церкву свою хату. Через чотири місяці церковка вже мала належний вигляд, і 18 січня 1992 року тут освячували воду, а наступного дня відслужили Божественну Літургію. Освячення престолу Божого на честь преподобного Іова Почаївського відбулося 27 лютого 1992 року. Ця дата вважається офіційним днем відкриття Свято-Успенського чоловічого монастиря.

На території нещодавно обладнано аж чотири нові басейни-купальні, вода до яких подається із живоносного джерела

- Від раку крові зцілився хлопчик із сусіднього Корецького району, - каже отець Сергій. - Дитина із Черкас отримала зцілення від церебрального паралічу, одужала у нас і паралізована жінка. У 80-х роках із Березна жінка прийшла сюди на милицях, а назад поверталася уже без милиць. Люди після купання зцілюються від артриту, варикозу

Окрім живоносного джерела, у монастирі є не менше двохсот мощів Божих угодників - що не ікона, то з мощами, а ще вони зберігаються в окремих мощовиках. Обновилася й ікона Серафима Саровського і Миколая Чудотворця, подарована дітьми священика зі східної України. Словом, маючи віру в душі і любов у серці, сюди можна приїздити вклонитися Господу Богу й попросити для себе милості на оздоровлення.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>