Апельсини і папуг розводив у… тролейбусному депо

Екзотичний сад Олексія Яценка з Рівного славиться своєю унікальністю на всю Україну. Незважаючи на солідний вік та проблеми зі здоров’ям, колишній директор рівненського депо ще жваво справляється з господарством. І зізнається, що хоч йому вже 84, про старість думати часу немає: одна сусідка просить двері підремонтувати, інша – пошити їй кухонні рушники.

Життя Олексія Андріяновича покидало добряче. Народився на Полтавщині, жив на Донеччині і нарешті опинився на Рівненщині. І шахтарем встиг попрацювати, і вчителем, і механіком. Згодом, коли став директором тролейбусного депо, хотів створити у себе щось таке, чого більше ніде б не було. Так з’явилася кімната, обставлена екзотичними рослинами: бамбук, лаврове дерево, лимон, апельсин, кавове дерево... Місяць-другий – і на території «Рівнеелектроавтотрансу» вже стояла скляна теплиця. Пан Яценко каже, що на його творіння приїжджали подивитися і секретарі обкомів та райкомів, адже не вірили, що такий оазис можна розвести у нашому кліматі.

Своє дітище директор-садівник доглядав. Стежив, щоб теплиця завжди була прибраною, повітря прогріте до потрібної температури, а дерева удобрені. До яких тільки хитрощів не вдавався, аби поповнити своє господарство чимось новим. Бувало, що речі їхали додому окремою посилкою, бо сумку «окуповували» рослини.

– Найбільше запам’яталося, як я бамбука діставав, – згадує Олексій Андріянович. – Був тоді на курорті у Сочі і біля цирку побачив кущ цієї рослини. Думаю: «Такого екземпляра у моїй колекції ще немає». Став гадати, як би взяти собі хоч одного корінця. Міська влада, звичайно, ділитися зі мною відмовилася, і я став шукати свої методи. Тихенько, поки ніхто не бачив, заховав виделку у рукав сорочки і вночі пішов «на операцію «Бамбук» (сміється).

Згодом облаштував Олексій Андріянович і невеличкий звіринець із папугами, рибками, куріпками та білками. Спорудили в депо і сауну з басейном, і більярдні столи поставили, ще й кімнату-музей облаштували. Відпочивали тролейбусники у власному клубі, де виступав свій колектив народної творчості. Аби колектив був схожий на справжнісінький ансамбль, придбали тоді для «Рівнеелектроавтотрансу» і власного акордеона. Пан Яценко жартує, що коли брав людей на роботу, перш за все перевіряв, чи співати й танцювати вміють.

Ось уже понад 20 років, як господарство Олексія Андріяновича перейшло в інші руки. Зізнається, що у депо майже не навідується, мовляв, його час уже минув. Сьогодні у «Рівнеелектротрансі» залишився лише сад, адже утримання звіринця та сауни потребувало чималих коштів, з якими тепер туго. Самодіяльний творчий колектив, на жаль, теж не такий активний, як колись. Єдина радість, кажуть тролейбусники, що ласують вони власними апельсинами, які з ринковими не зрівняти.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

Фото автора

Олексій ЯЦЕНКО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>