Голка в руці та кольорові нитки творять дива

Чудові майстрині-рукодільниці, мешканки села Новий Олексинець Кременецького району Оксана Шиманська та Лариса Луцик, взявши в руки голку та нитки, тендітними жіночими пальцями творять дивовижно-прекрасне – вишиті витвори. У їхніх оселях – розмаїття багатовікової української історії й людської душі, епічного задуму, фантазії, різнокольорового сяйва.

... В Оксани Шиманської це захоплення ще з дитинства: велику любов до цього українського мистецтва їй передала бабуся Анастасія Іванівна, яка вишила безліч скатертин, подушок, рушників, серветок. Тож Оксана вишиває хрестиком, бісером, гладдю, мережкою. Чимало її картин та хоругви є в Українській Православній церкві Московського патріархату с. Новий Олексинець, у Тернополі, Кременці, а також у Римі («Нефертіті» та «Арабка»).

А от Лариса Луцик майстерність переймала від мами. І тепер тішиться, що майже вся її сім’я вміє вишивати:

– Правильно тримати голку, підбирати за кольором нитку й творити барвисті вишивки намагаються і мої діти: десятикласник Юрій, семикласник Іванко й третьокласник Валерій, – весело говорить Лариса. – А ще прагнуть відображати українське, народне у власно виготовлених виробах мій чоловік Василь, його мама Марія Григорівна та чоловікова сестра Оксана.

Борис ФЕДИШЕН,

Тернопільська область

Лариса ЛУЦИК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>