У бізнесі, коханні та при хворобі допоможе баба Надя

А у вдячність Богу вона збудувала капличку

Багато років Надія Кузьмінчук пропрацювала в торгівлі. Мешкала разом із сім’єю в Луцьку, і якби колись хто сказав, що до неї з різних куточків України їхатимуть по допомогу, ніколи б не повірила.

Та життя внесло свої корективи. З міста переселилися в село, де свекруха щодня приймала людей, які приходили зі своїми клопотами: дитина хвора, у сім’ї нема ладу. На всі запитання бабуся Настя за допомогою молитви та шматочка воску знаходила відповіді. Свої знання передала сину, а коли той занедужав, людей почала приймати невістка.

Маленьку, чепурну хатину Надії Кузьмінчук у селі Мовчанів Локачинського району легко знайти: біля неї стоїть капличка. Її двері відкриті з самого ранку й до пізнього вечора. Будь-хто може зайти сюди помолитися, запалити свічечку, прикластися до ікон та святинь, які привіз син Василь з Єрусалима. У свята та окремі дні тут відбувається служба Божа, яку проводить отець Віталій із села Павловичі. А добра матушка організувала хор. Нещодавно зведена капличка – особлива гордість родини Кузьмінчуків. Адже встановити її просила ще бабуся Настя, та все не було можливості. А коли Василеві два місяці з дня в день почала снитися церква у селі, вирішили, що пора виконати прохання старенької.

– Я чотири роки збирала гроші, – розповідає Надія Романівна. – Коли набралася пристойна сума, разом із сином поїхали на Закарпаття робити замовлення. Як казали майстри, така капличка є лише в Албанії та в нас. На дзвони брали кредит. Син займався будівництвом, а я приймала людей.

– Капличку замовляли у Мукачівському районі, – продовжує Василь Леонідович. – Майстри приїжджали сюди, допомагали встановлювати. Священики підказували нам, що потрібно купити, щоб все було згідно канонів. Так з Божою поміччю менше ніж за рік капличку звели. На її освячення прибуло багато отців, прийшли односельці, навіть з навколишніх міст люди приїхали.

Ця подія стала справжнім святом. Адже до того у селі ніколи не було храму. Священики порадили назвати церкву іменем святого цілителя Пантелеймона. Місцеві жителі по можливості приходять на службу, а от 92-річна бабуся Ганна, яка живе на протилежному кінці вулиці, щонеділі. Ще й молодих присоромлює: «Я стара іду, а ви хіба не можете?» Не втримуюсь, щоб не запитати у Надії Романівни, як батюшки ставляться до її заняття.

– Я нічого поганого не роблю, – дивується. – Все з молитвою та вірою в Бога. Священики це бачать – і благословили мене на добрі діла.

Біля воріт хатини вервечка автівок. У середу баба Надя приймає лише знайомих. Хоч і сама має гіпертонію, та не може відмовити людям, які приходять зі своїми клопотами. А їдуть не лише з Волині, були навіть з Києва та Санкт-Петербурга.

– Я бачила, як свекруха молилася, виливала віск. А коли сказала, щоб і я спробувала, почала переживати, чи зумію розшифрувати символи. Віск треба правильно вилити, лише тоді можна його «прочитати», – пояснює Надія Романівна. – Але Бог дав, і я вже з 2006 року приймаю. Лише коли привозять дитину з «чорною хворобою», кличу чоловіка, щоб поміг. Він має більшу енергетику і підказує, що робити.

Романівна, як з повагою називають її близькі, великий життєлюб та жінка з гумором. А ще вона має добре серце, завжди знайде заспокійливе слово та мудру пораду. Кожна людина, яка сюди приїздить, то окрема біда, окрема історія. В когось не ладиться бізнес, буває, що перед операцією хворі питають, як все пройде, чи матері за дітей переживають – баба Надя розтоплює віск, говорить над ним молитви і радить, як правильно вчинити. «Повірте, багаті теж плачуть, – каже ця мудра жінка. – А раз Бог мені дав помагати, то я всім і помагаю. Приїхали якось з військової частини – втік солдат. Я сказала, де він може бути. Але віск показав, що можлива стрілянина. Прошу: «Хлопці, не беріть зброї». Потім дізналася, що таки не послухали мене й відкрили вогонь, поранило когось».

Були в її скромному «кабінеті», як жартома називає жінка маленьку кухоньку, прокурори, чиновники, міліціонери, круті бізнесмени, лікарі. В біді всяк шукає порятунку, а баба Надя, поки має сили, допомагає.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

  •  
Comments:

4 коментарів до У бізнесі, коханні та при хворобі допоможе баба Надя

  1. Кто знает телефон Василя?

  2. Недужа

    Це заробляння грошей і більш нічого! Була я в тої баби і так і не достоялась. А може і добре що туди не втрапила, як кажуть Бог уберіг. Сама баба може і справді помагає, а може і не помагає, сказати не можу. А от хамське поводження родини тої баби вражає! Особливо її сина Василя! З того вього зробили бізнес. Не знаю як каплицю, а от бар і будиночки в яких ночують люди – заробіток. Люди, в останній надії, хворі, немічні, онкохворі, яких вже списали лікарі шукають бодай якогось порятунку, і натикаються на таке хамство. Ставлення – як до бидла. Василь – син бабки навіть лавочку шкодує винести. Кругом побудовані будиночки для ночлігу. За ніч деруть 40 гривень, за місце на половині дивана, бо люди сплять по двох. ЗОВСІМ чужі люди. Є ж різні – хто з вошами, хто хворий, хто не чистоплотний. Туалет в аварійному стані, а в свій туалет у дворі не пускають. Біля каплиці бар – де сяк-так можна поїсти. Зовсім нема жодної душової кабіни щоб можна було вмитися і помитися, а ЛЮДИ Ж ТО ЖИВУТЬ ТАМ ТИЖНЯМИ. В будиночку можна перебувати з 19 до 8 ранку, з 8 ранку на вулицю і не смій захдити весь день. Народ там тупцює зимою і литом, в спеку і холод, в доц і сніг. Зацікавленість того Василя щоб люди в тих будинках жили постійно, і постійно заходили в бар, аби був прибуток. Черга до баби величезна! Люди стоять там 2 тижні, місяць. Хамство, хаос, жодного людського порозуміння. Люди дикі і хамовиті. Василь щоразу виходить і матюкається на ту чергу. Викинути людя з черги слабшого немічного – то в “порядкє вєщєй” і всі просиджені там гроші коту під хвіст, а станенш скаржитись тому таки Василю – отримаєш матюків. Не пропусккають ні тяжкохворих, ні з дітьми. Зате по суботах і середах без черги лізуть “крутелики” та “знайомі”. Подивилась на це все, розчарувалась і вирішила – як Бог дасть, так і буде…Все в його руках і на все Його воля.

  3. Іванна

    Святі отці української православної церкви! Прокоментуйте як сумістити т е що написано в біблії і те що меле ця малограмотна баба? У бізнесі, коханніта при хворобі… Чи ці “знахарі”, що плодяться як саранча, являються вашою допоміжною ланкою. Скоро вінчатися в них будуть, хреститись і т. п. Чи гроші вам затьмарили те що ви вивчали в семінаріях, чи ви забули які обовязки на себе взяли?

  4. Іванна

    Ця капличка збудована з метою заробляти гроші! Була я в теї Романівни не раз, і нічого толокового вона не каже. Цікаво шо то за священники її благословляють? Чи то від бога те що вона робить і говорить. Матюкається як не нормальна, кляне на сусідів, говорила що відбере молоко від корови сусідці, яка має внуків. та багато всякої гидоти. ви поспілкуйтесь із жителями того мовчанова… ЇЇ свекруха колись говорила що має бути по всіх весіллях. христинах, похоронах і завжди де вона була – робила всякі підлості. То підкидада лєнточки. то яйця, то землю підсипала, сама ж вихвалялась що зжила зі світу багатьох людей. Коли померла то навіть в церкву не дозволив священник внести хоч вони так перлись. Гроші і тільки гроші більше нічого святого в неї немає. І ця стаття це заказуха її сина. Той Василь чому не розповідає як чарував дівчину із сусіднього села і нічого у нього не вийшло… Нехай та надька вилікує себе, свого чоловіка, синів. Чому собі купують дорогі ліки а людям продають якусь мазь із свинячого жиру? Які то святі мощі він привіз з Єрусалиму7 Декілька хрестиків які купив в Луцьку. Все що в тій каплиці – куплено в магазина церковних Луцька.
    Люди, схаменіться!Вона сіє зло! Говорить усім що пороблено, тим самим сіє ворожнечу.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>