«Колос» готує олімпійців

Минулих вихідних у Луцьку відбувся чемпіонат області серед молоді до 20 років, приурочений до 26-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. Як розповів головний суддя змагань, старший тренер обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Колос», заслужений тренер України Володимир Левчук, у змаганнях брали участь понад 60 спортсменів. Вони представляли більшість районів Волині. Приємно, що приїхали позмагатися й одинадцять представників Кузнецовська, на території якого розташована подібна до чорнобильської атомна станція. Ці змагання відбуваються уже вчетверте. Важка атлетика, як вид, вибрана не випадково. Одним з натхненників турніру є голова обласної організації «Спілка Чорнобиль» Ростислав Кухтей. Він був серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС, а в юності активно займався штангою.

– Фактично важка атлетика на Волині культивується нині лише у ФСТ «Колос». Команда нашої області уже п’ять років поспіль здобуває чемпіонський титул на всеукраїнському рівні і тричі поспіль – національний кубок. 70-80 відсотків здобутків у загальну «скарбничку» приносять саме «колосівці». І навіть ті спортсмени, які нині займаються у товаристві «Динамо», теж пройшли школу «Колоса». Хоча волинські спортсмени мають порівняно не найкращі умови. Для тренувального процесу не завадило б оновлення інвентарю, – розповів голова ФСТ «Колос» Ростислав Кліш.

Є серед волинських колосівців і свій герой. Це Олександр Коломієць, який уже десять років поспіль у ваговій категорії до 56 кілограмів стає чемпіоном України. Це досягнення волинянина планують занести до Книги рекордів України. Ще один спортсмен з «Колоса» Юрій Чикила претендує на включення до олімпійської збірної України з важкої атлетики.

Результати приходять завдяки тому, що є взаєморозуміння між тренерами та адміністрацією обласної ради ФСТ «Колос». Працює дитячо-юнацька спортивна школа під керівництвом Олега Рудніка. Існує чітка система зміни поколінь. Коли тренер везе дорослих спортсменів на чемпіонат України, він бачить, кого зможе повезти на наступний рік чи через кілька років. У районах області створені відділення, які підшуковують таланти на місцях. Адже саме село на сьогодні постачає найкращі кадри у важку атлетику.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

Фото автора

Під час змагань

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>