В’яже, пряде, їздить на коні

Мабуть, чи не всі на Кременеччині знають талановиту Олену Волянюк з Устечка. Жодне сільське весілля не обходилося без виготовлених нею віночків для нареченої. Замість звичайних півоній у руках сватів, відповідно до пори року, красуються яблуневий цвіт, лілії, лісові дзвіночки, хризантеми, айстри. До чого б не бралися золоті руки Олени – все у неї виходить. Захотіла грати на якомусь інструменті – освоїла гітару, оволоділа їздою на конях.

На пасовиську від старших дівчат навчилася вишивати хрестиком, в’язати спицями та гачком. Вдома батьки привчили доньку до господарської роботи: жати, в’язати, молотити, тіпати коноплі, прясти.

Закінчивши Кременецький лісотехнікум, Олена Волянюк поєднала долю з демобілізованим солдатом Василем в Грузії, жили на Уралі. Та згодом з чоловіком та двома малими дітьми таки повернулася до рідного села. Тут невдовзі стала директором Устечківської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Гадаєте, вчителювання забирало у неї весь час? Нічого подібного! Олена Нилівна поринула у світ художньої машинної гладі, ришельє, ручної роботи. Скільки жінок пишаються витканими орнаментами на своїх светрах! А скільки вишитих художньою гладдю блузочок сягнули Америки та Англії! Вже протягом кількох десятиліть керує ця талановита, тепер вже пенсіонерка, роботою гуртків «Умілі руки», «Чарівний клубочок», «Рогізка», «Дари природи» у бібліотеці села Устечко. Крім того, вона є постійною учасницею художньої самодіяльності, чудовим костюмером-декоратором.

– Зичу усім бути людяними, щирими та на-дійними. Усьому, що вмієте, навчайте інших, бережіть і примножуйте українські народні традиції та надбання, – мовить скромно Олена Нилівна.

Борис ФЕДИШЕН,

Тернопільська область

Фото Володимира ЧУМАКЕВИЧА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>