Умань – маленька Греція в Україні

Щоразу, коли буваю в Умані на Черкащині, намагаюся при можливості відвідати розкішний Національний дендрологічний парк «Софіївка». Він довго вважався одним з найкрасивіших у Європі. Й справді – розкішні насадження, фантастичні водоспади та фонтани зачаровують. Інколи «Софіївку» називають маленькою Грецією в Україні, адже парк спорудив польський магнат Станіслав Потоцький у подарунок для коханої дружини Софії, яка за походженням була гречанкою, на її день народження. Це був справді наче шматочок Еллади.

Понад два століття тішить він око кожного, хто потрапляє на його стежки. І не дивно, адже над цим дивом чарував військовий інженер Людвіг Метцель. Понад шість років кріпаки Потоцького рили ставки і підземну річку, споруджували фонтани і водоспади, прокладали алеї і пересували величезні кам’яні брили… Скульптури в парк замовляли в Італії та Франції, з усіх куточків світу сюди везли саджанці екзотичних рослин. Тут справді створили куточок античності: павільйон богині Флори, терасу Муз, дивовижний фонтан «Змія», де вода б’є на висоту 18 метрів!

З 1832 року парк «Софіївка» переходить до рук Київської державної палати. Тоді його почали неофіційно називати ще й «Царициним садом», а потім узяли під керівництво головного училища садівництва. У 1929 році дендропарку надали статус державного заповідника. У період війни значна частина насаджень була знищена, втім пізніше взялися за його реконструкцію.

Сьогодні «Софіївка» надзвичайно велика, її площа складає 45 гектарів. Тут нараховується близько 2000 дерев та кущів, завезених із Далекого Сходу, Середньої Азії, Кавказу, Північної та Південної Америки. Більшість із них занесені до Червоної книги України.

Чарівне місце славиться не лише історією, рослинністю – воно оповите неймовірною кількістю легенд. Кажуть: той, хто вип’є джерельної води з одного зі струмків, матиме щастя, кохання та здоров’я. А хто загадає бажання й так швидко пробіжить повз водоспад, що на нього не впаде жодна краплина, може бути певен – воно збудеться.

Мар’яна ЛУТАЄНКО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>