Паска у «бабнику» – особлива

Напередодні Пасхи деякі господині Тернопілля печуть головний хліб року у великих глиняних макітрах. Такі посудини у селах досі називають «бабниками» від слова «бабка», паска.

– Здавна у галицьких хатах панувала традиція замішувати тісто для випічки паски в таких макітрах, – розповіла провідний методист Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Богдана Синенька. — Великодній хліб у них вдавався пишний, смачний, запашний. Посудини мали переважно циліндричну форму, з поливаними внутрішніми стінками, щоб не приставало тісто. Поверхня була карбована, природного червонуватого кольору. Трапляються макітри з чорним фоном.

Форми для випікання пасок господині перед використанням замочували, аби під впливом температури вони не «витягнули» вологу з тіста і бабка не вийшла сухою.

Світлана Клос,

Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>