Як фарбувати яйця природними барвниками

Писанки і крашанки – неабияка втіха для дітей. Та й для дорослих, що теж не проти з азартом поцокатися. Якщо писанки межують з мистецтвом, то крашанками можуть прикрасити пасхальний стіл практично всі. Було б бажання. А бажання багатьох людей – пофарбувати крашанки чимось натуральним, а не хімічними речовинами, якими пістрявіють прилавки. Отже, чим?

Для фарбування підходить багато рослин із грядки та саду. І, звичайно, найдревніший і найпоширеніший спосіб – цибулиння. У ньому яйця можна пофарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого, залежно від концентрації відвару. Його потрібно приготувати (кип’ятити цибулиння зо дві години) і дати йому настоятися. Якщо хочете отримати більш насичений колір, треба взяти більше лушпиння. Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв. Вийняти, остудити.

Жовтий або золотистий колір яйцям надасть відвар березового листя. Він готується з листя (можна сухого) молодої берези і настоюється півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. Після кипіння вийняти й остудити. Світло-червоними стануть яйця від соку буряка. Ясно-жовтими – від соку апельсина, лимона і моркви. Зеленими – від зелених яблук. Синіми – від листя червоної капусти. Бежевими або коричневими – від кави.

Якщо після фарбування залишити яйця в цьому ж відварі на всю ніч в холодильнику, то забарвлення буде яскравішим.

Щоб крашанки, фарбовані природними барвниками, яскраво блищали, потрібно натерти їх олією.

До речі, щоб шкаралупа яйця не тріснула до кінця варіння, яйця треба завчасу вийняти з холодильника і більше години витримати при кімнатній температурі. Також у воду бажано додати столову ложку солі. Щоб фарба лягала рівніше, перш ніж фарбувати, шкаралупу необхідно знежирити – протерти, наприклад, спиртом.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>