Секрети випічки

Дріжджі повинні бути свіжими, світлими, з приємним запахом.

Борошно для тіста треба просіяти крізь сито. Тісто для паски має бути не сильно рідким і не дуже густим (в обох випадках паска погано зійде), вимішувати його треба доти, доки не почне відставати від рук. У рецептах зазвичай пишуть – «до появи пухирців». І хоча іноді для цього доведеться попрацювати кілька годин – ваше терпіння оплатиться сторицею.

Тісто підходить тричі: перший раз – розчина, тобто розведені з молоком, борошном і цукром дріжджі, другий – вимішане тісто, і третій – вже розкладене у форми. Молоко для розчини має бути теплим, але в жодному разі не гарячим, аби дріжджі не «померли».

Аби паску легше було витягти, дно форми застеляють промасленим папером, боки обмазують маслом. Якщо у вас немає спеціальної форми, паску можна випікати в алюмінієвій каструлі, а маленькі виходять дуже симпатичними в консервних бляшанках. Тільки бажано, аби стінки їх були не ребристими, бо паска може застрягнути.

Форму заповнюють тістом менше, ніж до половини, а коли воно підніметься на 3/4 висоти форми, змащують яйцем (можна тільки жовтком або білком) і ставлять в духовку. Вона повинна бути нагрітою до 200оС. Перші півгодини випікання її бажано не відчиняти, бо тісто може впасти або потріскатись. Аби паски не потріскалися, після того, як вони зверху підрум’яняться, можна прикрити їх промасленим шматочком паперу. При випіканні, на низ духовки ставлять посудину з гарячою водою.

Готовність паски визначають, проткнувши її дерев’яною паличкою: якщо паличка суха, значить, готова. Зазвичай невеликі паски випікають 30-40 хв, а більші, вагою близько кілограма – 45-50 хв. Найбільші, двокілограмові, потребують півтори години.

Виймають з форми, коли паска трохи прохолоне, але не зовсім холодною. Щоб висока паска не «сіла», її треба покласти на рушник, розстелений на матраці або тугій подушці.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>