Рецепти Великодніх пасок

Класична

5 скл. борошна, 100 г дріжджів, 1,5 скл. вершків, 250 г масла, склянка цукру, 9 жовтків, півсклянки горіхів, півсклянки родзинок, чайна ложка солі, ванілін.

Дріжджі розчинити у теплих вершках, додати половину норми борошна і поставити опару на півтори години у тепле місце. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору, додати масло, розмішати до однорідного стану. Родзинки перебрати, промити, ядра горіхів подрібнити. Коли опара підійде, влити у неї розтерту масу, додати горіхи, родзинки, висипати решту борошна, сіль, ванілін, вимісити і поставити тісто в тепле місце. Коли воно збільшиться удвічі, вимісити ще раз і дати йому підійти.

На опарі

1 кг борошна, 500 г молока, 50 г дріжджів, 300 г масла або маргарину, 400 г цукру, 5 г солі, 6 яєць, 150 г родзинок, 50 г горіхів або мигдалю, 50 г цукатів, ваніль – за смаком.

300 г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти, щоб не було грудочок. Масу остудити, влити розведені теплим кип’яченим молоком дріжджі, добре вимішати й поставити в тепле місце, накривши полотниною. Після того, як тісто підійде, додати розтерті з цукром і ваніллю жовтки, сіль, решту борошна і добре вимішати. Потім покласти збиті в густу піну білки і продовжувати місити, поки тісто не почне вільно відставати від стінок і дна посуду. Поставити у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто знову збільшиться в об’ємі вдвоє, додати промиті родзинки, подрібнений мигдаль або горіхи, влити тепле, але не гаряче масло і вимішати. Не чекаючи, поки тісто підійде, викласти у форми так, щоб воно займало не більше половини висоти, а коли підніметься і заповнить 3/4 форми, поставити в гарячу духовку на 1 год. Вийнявши з духовки, посипають цукровою пудрою. Паску можна прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо.

Для малечі

1/2 скл. цукрової пудри, 500 г сиру, 100 г масла, 100 г кураги, 90 г полуничного желе, 90 г апельсинового желе.

Збити масло з цукровою пудрою, додати протертий сир і подрібнену курагу. Приготувати желе згідно рекомендацій з упаковки, тільки води взяти удвічі менше. Сирну масу розділити на дві частини, одну покласти у форму, зверху вилити полуничне желе і поставити в холодильник. Коли застигне, викласти другу частину сирної маси, і залити апельсиновим желе і знову поставити у холодильник. Готову паску акуратно перевернути на блюдо і прикрасити дольками мандарина.

Сирна

1 кг сиру, 250 г сметани, 250 г масла, 8 яєць, 2 скл. цукру, 2 скл. родзинок, ванілін.

Розтерти сир з маслом до пухкої маси. Сметану збити з цукром. У емальованій каструлі змішати все і влити розтерті жовтки та збиті у піну білки. Всипати відпарені родзинки та ванілін. Масу варити на слабкому вогні, помішуючи. Щойно з’явиться перша бульбашка, зняти з вогню. Відставити, щоб захолонуло. Ще раз перемішати. Масу розкласти у змащені маслом фігурні форми. Коли застигне, викласти на тарілку.

Смачна

1 л молока, 10-20 яєць, 4 скл. цукру, 100 г дріжджів, 500 г маргарину або масла, родзинки, борошна – скільки візьме тісто.

На дно посудини всипати 2 скл. цукру, вибити яйця на цукор, не розбовтуючи, потім шматочками покласти масло, знову засипати 2 скл. цукру, покришити дріжджі. Зверху все залити кип’яченим теплим молоком. Нічого не перемішувати. Нехай стоїть до ранку. Вранці замісити і випікати.

Шоколадна

2 скл. борошна, 1 скл. теплого молока, 50 г дріжджів, 7 яєць, 1 скл. цукру, 100 г тертого чорного шоколаду, 1/2 скл. червоного напівсолодкого вина, 0,5 ч. л. кориці.

Дріжджі розчинити у молоці, всипати борошно і замісити опару. Залишити в теплому місці на годину. Жовтки розтерти з цукром і корицею й додати опару, влити вино, всипати шоколад і старанно вимішати. Білки збити в круту піну й обережно вимішати з тістом. Форму добре змастити маслом, посипати борошном і наповнити тістом. Випікати протягом години при температурі 160оС.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>