Бурелом став «приманкою» для туристів

Два роки тому Любешівщиною пронісся смерч, пошкодивши, крім будівель, і чималий лісовий масив – ціле літо очищали територію від бурелому. А от коли подібне лихо, тільки в набагато більших масштабах, двадцять років тому трапилось у Баварії та сусідній Чехії, то бурелому ні німці, ні чехи не стали чіпати.

«Чому?» – запитую в Олександра Сащука, виконуючого обов’язки директора національного парку «Прип’ять-Стохід», котрий побував у Німеччині на семінарі щодо збереження природи.

– Німці порахували, що збереження бурелому принесе їм більше прибутків, ніж реалізація повалених дерев. Вони розробили туристичні марш-рути, влаштували пішохідні доріжки та так звані «повітряні стежки» в кронах дерев – і не помилилися в розрахунках: бурелом став доброю «приманкою» для туриста. Чехи також спочатку наслідували німців, але недовго: у Празі помінялася влада – і повалені дерева розчистили. В німецьких національних парках за рік буває до мільйона відвідувачів. Звичайно, за вхід до парку плата не береться, проте гроші туристи залишають у численних ресторанах, готелях, сувенірних крамничках, музеях, розташованих на їхніх територіях.

Аби привабити туриста, наприклад, в одному з парків викупили торік федеральну дорогу, що сполучала два села. З неї хочуть зняти асфальтове покриття, щоб мала екзотичний вигляд. До речі, національні парки у Німеччині – на повному державному утриманні. Вони вражають доглянутістю та чистотою. А в деяких узагалі немає смітників.

– Що ще здивувало?

– У національному парку «Айхель», розташованому на кордоні з Нідерландами, проводиться самовідновлення бука європейського. І для цього… вирубують масиви вісімдесятирічної тсуги (дерево хвойної породи), яку колись завезли із Північної Америки. А ще в цьому парку розвелося стільки дичини, що мусять її відстрілювати. Щороку – до тисячі голів копитних, переважно оленів. Розплодились козулі, кабани та особливо колись завезені муфлони. Разів п’ять на рік влаштовують своєрідні «королівські лови» – з великим загоном, з вежами, ріжками. За один день полювання відстрілюють майже двісті тварин. Впольоване збирає спеціальна команда, відвозить у певне місце, ветеринарний лікар проводить обстеження туш, а тоді їх пускають у реалізацію.

На території Тюрінгії (колишня НДР) чи не в кожному населеному пункті, де були сільгоспкооперативи, працюють установки для виробництва біогазу. Практично кожне місто чи село має очисні споруди, тож вода в німецьких річках і озерах дуже чиста.

– Отже, з поїздки є що взяти собі на олівець?

– Звичайно. Це збільшення туристичних маршрутів та екологічних стежок. У цьому плані співпрацюємо в рамках програми Євросоюзу з національним парком «Піренеї» (Франція), Українським товариством охорони птахів. У липні цього року готуємося зустріти французьких партнерів, власне, керівників туристичних фірм, які хочуть побачити наші перспективи й, можливо, вдатися до тіснішої співпраці.

Микола ШМИГІН,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>