Як викладач біології плавав з крокодилами

Рівненчанин побував на діючому вулкані та відмовився від кохання папуаски

 

Вже понад тридцять років рівненський викладач біології колекціонує рідкісні види тварин, риб та комах. У його "Кунсткамері природи" можна побачити найбільшого у світі жука Геркулеса, метелика Монарха та зуб справжнього мамонта.

 

Колекціонуванням Ростислав захопився ще з дитинства. У п'ять років зробив чучела жуків плавунців, гнойовиків та вусача шкірного - одну з найбільших комах України. До першого класу йшов уже із власною колекцією метеликів.

Доля закинула хлопця навчатися аж до Кенігсберзького університету імені Канта, де разом із групою їздили в експедиції на Балтійське море. Закінчивши навчання та аспірантуру, влаштувався викладачем до Міжнародного економіко-гуманітарного університету у Рівному.

З початком викладацької практики, дослідницькі справи пішли вгору, адже ректор погодився фінансувати його подорожі. Побував у Індонезії, Новій Гвінеї, на острові Балі, Сінгапурі...

- В Індонезії натрапив на неймовірно красиву річку і захотів скупатися, - ділиться враженнями Ростислав. - Роздягнувшись, цілком безпечно зайшов у воду і плаваю. Коли бачу, як мій провідник, стоячи на березі, щосили махає руками і щось волає на своїй мові. Виявляється, та спокійна річечка аж кишіла крокодилами. Було, що і на діючий вулкан Батур забрався, вважаючи його сплячим. А в Новій Гвінеї неймовірні враження залишило плем'я папуасів із Папуа, у якому я жив. Найбільше мене здивувало те, що курять усі, як паровози. Зароблені у туристів гроші тратять на сигарети та сірники, бо більше їм нічого не потрібно: ходять голі-босі, із одежі - одні набедрені пояски. Багато жінок племені не мають пальців на руках. Це ознака того, що у них помер чоловік або брат. Беручи до уваги той факт, що ще сорок років тому папуаси були людоїдами, тепер це досить мирні жителі. Після вечері вождь навіть запропонував мені на ніч жінку, як знак поваги до мене. Коли ж я відмовився, він ніяк не міг второпати, чому гидую такою "красунею": з обвислими грудьми і нечищеними років 20 зубами.

Чимало експонатів у зоомузеї Ростислава українського походження. Є у його колекції й один із найбільших у Європі метеликів - сатурнія грушева (16 сантиметрів), спіймана неподалік Острога, та шпанська мушка, яку ще древні китайці вважали сильним афродизіаком. Проте справжньою гордістю для Ростислава є зуб мамонта, якого він знайшов на річці Горинь у селі Бугрин Гощанського району ще у сьомому класі.

Не вірить викладач біології в чупакабру, яка нібито нападає на домашніх тварин і випиває у них кров. Каже, що в природі не існує таких тварин, які пили б кров інших звірів.

- З упевненістю можу сказати, що чупакабру вигадали двоє хуліганів, які просто вирішили повеселитися. Робиться це все дуже просто: береться звичайна дощечка, забиваються два цвяхи, які потім і "кусають" кролів із попередньо скрученими шиями. А ті всі балачки про лисого зморщеного звіра, на мою думку, стосуються скажених собак, які під дією радіації дещо видозмінилися.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>