Українець розбудовує Білорусь

Заступник Брестського губернатора - волинянин Віктор Саковський

Нещодавно колеги з популярної білоруської газети "Вечерний Брест" розповіли, що у них заступником губернатора працює волинянин Віктор Саковський. Родом він з містечка Ківерці, що неподалік Луцька.

У райцентрі живе його мама - Ніна Олександрівна, з якою ми зустрілися. Ніна Олександрівна показує родинні фотографії і розповідає про своїх двох синів: Віктора і Юрія. Хоч обоє й живуть далеко: старший - у Бресті, молодший - у Москві, але про маму не забувають, часто телефонують. Чоловік помер у січні цього року.

-Віктор ще зі школи син хотів бути будівельником - розповідає жінка. - Поступав у Рівненський інститут інженерів водного господарства, але не пройшов по конкурсу. Тому рік працював токарем на Луцькому заводі синтетичних шкір. Зібрався знову вступати у Рівне, але там був великий конкурс, і він подав документи у Брестський інженерно-будівельний інститут на факультет "Промислове і цивільне будівництво". Таким чином Віктор опинився у Білорусі. Вже після закінчення вузу працював майстром на будівництві у Кобрині. Оскільки в інституті не було військової кафедри, то сина на два роки призвали в радянську армію. Одружився, невістка родом з Пінська, познайомилися вони в інституті. Мають доньку, яка теж вчилася в Бресті, тільки на економічному факультеті, вийшла заміж, живе в Мінську, народила їм онучку. Їхній син Євген живе з ними. Він також будівельник.

- Віктор наполегливий, цілеспрямований і вимогливий, в першу чергу до себе, але й до інших також, - характеризує мама сина. - Якби був поганим керівником, то б його не призначали на такі високі посади, - розмірковує Ніна Олександрівна. - У Пінську сім років був заступником мера. Керував там будівництвом. А після цього його запросили в Брест. Живуть у службовій квартирі.

Цікавлюся у Ніни Олександрівни, чи порівнює син життя в Білорусі і в Україні.

Після паузи жінка дипломатично відповідає:

- Там трохи краще життя. І будівництво у них ведеться величезне. Не тільки у Бресті, але й у селах. Споруджують житло для спеціалістів. І поля бур'яном не заростають. А ще там на вулицях в містах і селах, навіть у лісах - дуже чисто. Минулого року восени була в Бресті, і коли син проводжав мене, на автостанції запитала: "Коли у вас прибирають? Чи там багато двірників, що скрізь чисто? Зараз осінь, а навіть ніде листя немає?" Він тоді відповів: "У нас є двірники, але вночі ще працюють спеціальні машини, які допомагають людям. Головне їхнє завдання - до ранку місто повинне бути чистим".

Віктор не критикує і ніколи погано про Україну не говорить, адже це його Батьківщина. Тільки коли буває на Волині, то дуже засмучується і каже: "Боже, Боже, яка велика різниця… Ніяк не можу зрозуміти, чому тут не прибирають!?"

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>