«Ніде немає краще, ніж у Заболотті»

Розповідає сільський фельдшер Ольга Кучинська

У селі Заболоття Володимирецького району, яке знаходиться поряд з Рівненською АЕС, попросили написати про їхню медичку Ольгу Мирославівну Кучинську. Вже понад 30 літ фельдшер опікується здоров’ям односельчан. Про неї кажуть: добра, чуйна і уважна, завжди прийде на допомогу. Люди її поважають і шанують. 13 березня їй виповнилося 50 років.

– Хоч я родом з Галичини – з Теребовлянського району Тернопільської області – але полюбила поліський край, який давно для мене став рідним, – розповідає Ольга Мирославівна. – Вчилася у медичному училищі в Рокитному. Там знайшла собі поліщука. Хочу сказати: найкращі чоловіки – на Поліссі! У Заболоття потрапила у 1981 році за направленням. Захотілося романтики. У мого чоловіка в Рокитному жили батьки, які не хотіли, щоб ми кудись їхали. Я вирішила так: якщо він мене любить, то обов’язково буде зі мною. Живу тут у Заболотті тиждень-другий, і ніхто до мене не поспішає. Я вирішила, що зруйнувала свою сім’ю. У нас вже була дитина. Але він приїхав. Нам, як молодим спеціалістам, дали квартиру. За стільки років село стало своїм, рідним. І коли їздила до батьків на Тернопільщину, то казала: „Краще, ніж у Заболотті, ніде немає”. Вони аж сердилися. Я тоді була один фельдшер на два села та ще й з хуторами. Коли будувалася атомна станція і людей переселяли сюди, то спорудили всі об’єкти соціальної сфери: школу, дитячий садок і сучасний фельдшерсько-акушерський пункт. А в перші роки роботи доводилося і пологи вдома приймати. Траплялися моменти, коли потрібно було дуже швидко знайти рішення, від якого залежало життя людини.

Ольга Мирославівна зазначила, що в останні роки люди частіше хворіють. Як медик, вона пояснює: в першу чергу від неправильного способу життя. Хочемо добре їсти і нічого не робити. Тому й трапляється більше випадків онкологічних та серцевих захворювань, хвороб опорно-рухового апарату.

Під час розмови медичці зателефонувала якась жіночка: «Олюню, прийдіть, у мене знову приступ – і не знаю, що робити.» Фельдшерка заспокоїла її і відразу вирушила рятувати пацієнтку. З таких моментів і складається життя сільської медички – у скрутну хвилину надати людям допомогу.

Кость ГАРБАРЧУК,

Рівненська область

Фельдшер Ольга Кучинська

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>