Народний лікар

Так говорять про Ірину Мартинюк з Ківерців

"Шановна редакціє, прошу Вас розповісти про простого лікаря-інфекціоніста Ірину Тадеївну Мартинюк, яка багато років рятує людей від хвороб. Її дуже люблять і шанують у Ківерцівському районі: від старого до малого. Житель міста Ківерці Іван Корець". Ми завжди уважно ставимося до листів наших читачів, тому відразу зустрілися із завідувачкою інфекційного відділення Ківерцівської центральної районної лікарні Іриною Мартинюк.

Ірина Тадеївна родом з містечка Болехів Івано-Франківської області. Навчалася в Івано-Франківському державному медичному інституті, де і познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Він родом із села Коршів Луцького району, тож після закінчення інституту ми приїхали на Волинь. Проходили інтернатуру в Луцьку в обласній лікарні. З 1976-го - в Ківерцях.

- Працюючи інфекціоністом, маєте можливість порівняти: які були інфекції понад тридцять років тому і зараз?

- Тоді було значно більше кишкових інфекцій: дизентерія, лікувала хворих черевним тифом, зустрічалися рецидиви висипного тифу, навіть у випадку сибірської виразки пацієнт залишився живим. Нині хвороби зовсім інші. З'явився ВІЛ-СНІД, який не є якимось вироком для людини, якщо вчасно звернутися, встановити діагноз і надати кваліфіковану допомогу.

- Через три місяці Україна прийматиме чемпіонат Європи з футболу. До нас збираються приїхати сотні тисяч уболівальників. Не виключено, що серед них можуть бути люди з різними "екзотичними" хворобами. Чи готові на рівні районної лікарні прийняти таких пацієнтів?

- Нещодавно у нас якраз працювала обласна комісія, яка перевіряла готовність до Євро-2012 в такому плані. Адже Ківерці - важлива залізнична станція, через яку проходять міжнародні поїзди. Через місто будуть їхати вболівальники. Ми готові прийняти будь-яких пацієнтів, маємо ліки і кваліфікований персонал.

- Ірино Тадеївно, наша газета вийде Восьмого березня. Що б Ви хотіли сказати з нагоди свята?

- В усіх галузях медицини більшість - жінки. Саме від їхніх ніжних теплих рук і професійних дій залежить здоров'я пацієнтів. Хочу привітати з прекрасним весняним святом жінок нашого колективу та всіх жінок-медиків, побажати здоров'я, злагоди в родинах, затишку в домівках.

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

Поради від лікаря-інфекціоніста Ірини Мартинюк

Люди хворіють, тому що послаблений імунітет. А він залежить від способу життя: шкідливих звичок, якості харчування та екологічного фактору. Тому людина повинна вживати здорову їжу. З овочів: буряк, моркву, часник, цибулю. З фруктів найкраще - яблука.

Не потрібно забувати про достатнє і постійне вживання води. Варто кожний ранок розпочинати зі склянки води і вживати її протягом дня - невеличкими порціями.

Важливий фактор здоров'я - екологічний. Де накопичується сміття, там з'являються гризуни, які є носіями небезпечних хвороб. Таким чином стихійні звалища стають розсадниками інфекцій. Тому очищення довкілля - це також запобігання захворюваності.

І найголовніша порада - щойно розпочнеться весняно-літній сезон, вживати якнайбільше свіжих плодів: суниці, полуниці, малини, ожини, смородини. Їжте овочі і фрукти - і будьте здорові.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>