Як виявити плоскостопість у дитини

У наш час плоскостопість у дітей і дорослих зустрічається все час-тіше. За даними ортопедів, кожному четвертому маляті до 3 років ставлять такий діагноз. На жаль, сплощення зводу стопи – це сер-йозна і підступна патологія, здатна вплинути практично на весь опорно-руховий апарат.

Як виявити плоскостопість? Змастити стопи малюка олією і попросити його стати на білий аркуш, який добре всмоктує вологу. Через хвилину уважно роздивитися відбитки на папері. Відбилася вся стопа або лише її середня частина – це плоскостопість. Проте в ранньому віці такий тест може показати помилкові результати: жирова подушечка викликає «плоскостопий» контур. Отже, до 5-6 років діагностувати плоскостопість може лише дитячий лікар-ортопед.

Щоб не почути такий невтішний діагноз – займайтеся профілактикою хвороби. Перш за все потрібне здорове взуття, з натуральної щільної та еластичної, утримуючої форму стопи, шкіри. Взуття має бути на невисокому каблуці, що забезпечує надійну опору п’ятам. Підошва має бути гнучка, еластична, але не дуже тонка. При цьому дітям не можна доношувати взуття з чужої ноги, оскільки дитяча стопа, м’яка, як пластилін, дуже швидко набуде чужі дефекти. А ось ортопедична корекція і профілактика плоскостопості за допомогою спе-ціальних ортопедичних устілок дітям дошкільного віку (до 6-7 років) не рекомендується. Від тривалого носіння таких устілок у малят може розвинутись атрофія зв’язок стопи.

Хороший профілактичний ефект дають також нескладні вправи: ходьба на пальцях, на зовнішніх краях стопи, похилою площиною, по палиці. Перекочування м’яча ногою або сидячи на кріслі, піднімати й перекладати пальцями ніг різноманітні дрібні предмети, які лежать на підлозі.

Крім того, для профілактики і лікування плоскостопості дуже корисні щоденні теплі ванни (35-36 градусів) з морською сіллю.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>