“Моя родина – це моя команда”

Говорить сільський голова Великого Вербчого

В останні роки у багатьох українських селах місцеві громади очолили жінки. Доки сильна половина людства потихеньку спивається і деградує, відповідальність за сім'ю, родину й Україну беруть на себе тендітні жінки. Енергійна і невтомна Віра Кузьмич із села Велике Вербче Сарненського району очолює місцеву громаду з 2000 року. До сільського голови йдуть з найрізноманітнішими проблемами та питаннями, які потребують невідкладного рішення: сімейні конфлікти, межові суперечки та багато іншого.

Це єдина сільська рада Сарненського району, яка розташована у двох зонах: третій Чорнобильської АЕС і 30-кілометровій Рівненської атомної. У цій ситуації є свої переваги і свої проблеми. Наприклад, досить ефективно працюють по програмі "Укратом". Законодавством передбачено: один відсоток прибутків електростанції виділяти на забезпечення соціальних потреб населених пунктів, які розміщені навколо АЕС. Якщо є кошти, то чому ж їх не використати? Наполеглива головиха стала стукати в усі двері.

- Допоміг наш земляк, нині народний депутат, Микола Харитонович Шершун, - розповідає Віра Миколаївна. - Перший транш ми використали на підвідний газопровід. Було досить непросто, але всі справи вирішували громадою. Вже газифікували дитячий садок і 90 відсотків будинків наших жителів.

До сільської ради, крім Великого Вербчого, належать Бутейки і Вирка. Тут є два садочки, три школи, в яких безкоштовне харчування дітей. У селах три фельдшерсько-акушерських пункти, де працюють кваліфіковані і досвідчені фахівці. Щодо захворюваності, то з 3600 мешканців - 35 онкохворих. І це досить серйозна і болісна проблема.

У Великому Вербчому найкращий у Рівненській області Будинок культури. Варто зазначити, що раніше він 14 років навіть не опалювався. Тепер на свята сюди сходиться все село. На Новий рік люди не сидять перед телевізором, а йдуть в Будинок культури, разом з ними і сільський голова. Директор цього закладу Анатолій Кошмак провів нам екскурсію. Скажу відверто, не у кожному райцентрі такий є: все збережено, доглянуто і відремонтовано. Для молоді тренажерний і спортивний зали, бібліотека, музей. А ще тут працює знаменитий фольклорно-етнографічний ансамбль "Криниченька", яким керує Ніна Добровольська.

Всьому дає лад Віра Кузьмич. Перший поверх будівлі сільської ради здають в оренду. Тут розміщені аптека, філія банку, пошта, кабінет дільничого.

За кошти від оренди замінили вікна у приміщенні сільської ради. "Собі - після всіх", - такого принципу дотримується сільський голова. На завершення розмови Віра Миколаївна зазначила:

- Дякую Богові за керівників наших закладів: освіти, культури, медицини. Всі вони працьовиті й відповідальні. Завжди їм кажу: "Я тут - чужа, а ви мені всі - рідні". Без них я б нічого не зробила. Тому моя родина - це моя команда.

І ще одна цікава деталь, яка багато говорить про людину. Віра Кузьмич погодилася фотографуватися тільки зі всією командою.

Кость ГАРБАРЧУК,

Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>