Час парувати кролів

«Коли найкраще парувати кролів, щоб було хороше потомство?»

Василь С., Рівненська область

Кінець зими і початок весни – найкращий період для парування кролів. Щоб мати міцний молодняк, треба відбирати для цих цілей претендентів міцної тілобудови з добре розвиненим кістяком та блискучою шерстю. Але в жодному разі не з опущеним животом і не з горбатою або провислою спиною. Типовими для породи мають бути тулуб та голова. У самок вона подовжена, а у самців – кругла.

Загалом кролі досягають статевої зрілості у віці 3-4 місяців, але починають їх парування у віці від 4-5 місяців. Хоча це ще зарано. Найкраще це робити, коли особини досягли майже однорічного віку, бо у дорослих міцних тварин завжди повноцінне потомство.

Причому у кролів немає сезонності у розмноженні, тому їх можна парувати цілий рік. Однак все-таки краще, коли надворі морози. Наприклад, у лютому-березні. Для цього відібрану кролицю запускають у клітку до кроля, бо у своїй клітці він почувається господарем – і спарювання неодмінно відбудеться. Але залишати їх потрібно на дві доби. Можна піти й іншим шляхом. Після того, як самець покриє самку, її забрати, а через три-чотири дні знову запустити до нього для контрольного спарювання. Перед спарюванням не забудьте провести профілактику захворювання на вушного кліща – закапайте вуха амітразином, а проти дисбактеріозу три дні поспіль давайте «мокрий» корм: терту моркву, буряки, яблука, в яких розмішуйте бравадазол (однієї пачки із 25 г вистачає на три ранкових годування). Кітність самки триває місяць, новонароджені кроленята дуже маленькі, вагою по 40-65 грамів. Та, п’ючи мамине жирне молоко, вони швидко ростуть. Через п’ять-сім днів покриваються шерстю, через десять уже бачать, а на 15-20 день життя вилазять з гнізда. Через два місяці їх відселяють в окрему клітку.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>