На Волині Кобзар замальовував історичні пам’ятки

У 1846 році Тарас Шевченко побував на теренах історичної Волині. Тут молодий художник за завданням Київської археографічної комісії здійснював замальовки культурно-історичних пам’яток краю (найвідоміші з них акварелі із зображенням Почаївської лаври), записував народні пісні.

На жаль, архівних свідчень цієї подорожі залишилося не так уже й багато. Очевидно, звіт про експедицію, який мав передати у Київську археографічну комісію, був знищений. Після експедиції з’явилися російськомовні повісті «Варнак» та «Прогулянка із задоволенням і не без моралі». У Дубні Шевченко був лише проїздом. Цілком ймовірним видається перебування Кобзаря в Корці та Острозі. Про перебування Кобзаря на полі Берестецької битви засвідчує його поезія «Ой чого ти почорніло...»

Цікаво, що в робочому альбомі Шевченка був цілий ряд записів пісень, у тому числі й сороміцьких, які не мають конкретної дати й місця фіксації. Але вони відносяться до 1846 року і, очевидно, записувалися на Волині.

Сергій НОВАК, Рівненська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>