Лебедина ідилія

На околиці закарпатського села Мирча (Великоберезнянський район), в урочищі Рампа на річці Уж оселилися білі лебеді, які чомусь не забажали відлетіти (чи не встигли, дезорієнтувалися) у теплі краї і залишилися зимувати у нас.

Спочатку цих великих птахів було троє, але одного знесиленого молодого красеня забрав місцевий лісник, працівник Великоберезнянського держлісгоспу Іван Заяць додому і підгодовує зерном, яблуками, утримує у теплому сараї, а після видужання знову принесе його на річку.

– Ми навідуємося до нерозлучної пари у вихідні дні, під час обідньої перерви, – каже науковий працівник місцевого Ужанського національного природного парку Неля Коваль, – привозимо з дому корм. А для молодого лебедя і всієї його родини шукаємо відповідний реабілітаційний центр для подальшого утримання.

– Молодий лебідь,– каже працівник національного парку Василь Копча,– вже зміцнів, став на ноги і готовий скоро плавати на Ужі.

Чарівна білосніжна пара птахів налаштована мирно, радо приймає від людей їжу. На думку орнітологів, каже Неля Коваль, лебеді часто залишаються на зиму на Закарпатті. На Великоберезнянщині їх бачили також кілька разів, торік – у Жорнаві. Цьогорічні крилаті гості могли прилетіти із сусідньої Словаччини, де замерзло водосховище – улюблене місце їх проживання.

А торік білих лебедів можна було спостерігати у сусідньому Перечинському районі, у селах Зарічово та у Тур’я Ремета, а ще в Перечині – чорних лебедів, які купалися у штучних водоймищах на околиці райцентру.

Іван КУЗОВИЧ,

Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>