Митрополит Ніфонт закликав посилити молитви

Митрополит Луцький та Волинський Ніфонт на прес-конференції через ЗМІ благословив православних краю на піст. Він зауважив, що «піст – це не тільки утримання від їжі, але має бути піст і на наш язик, очі, вуха. Піст – це позбавлення від гріховних стремлінь, бажань, керування своєю волею, совістю, розумом. Можна поститися в їжі, але людей доводити до відчаю чи навіть самогубства. Церква завжди закликає людей до посту, як до духовної весни. Це період очищення свого я, своєї совісті та душі. В давнину на Русі була традиція в період Великого посту всі світські гуляння, веселощі припиняти. В цей час постяться, моляться, сповідаються, каються в гріхах і причащаються. Нині суспільство розбурхане і зіпсоване – пияцтво, наркоманія, розпуста. А все це лікується духовно – покаянням». Керуючий Волинською єпархією побажав землякам нікого не осуджувати, стримувати себе і в словах, і в гріховних ділах, щонеділі ходити в храм, терпіти, любити, прощати один одному, щоб гідно зустріти світле Христове Воскресіння.

На запитання, для кого є послаблення в пості, митрополит відповів: «Цей піст самий строгий з усіх. Ви самі як хочете, так і постуйтеся. Це ваш вибір, воля і бажання. Ви порушили піст, причина є – нема гріха. Не порушили – дяка вам і радість. А якщо згрішили, треба обов’язково каятися. Причаститися бажано на початку і в кінці посту. Але не відкладайте аж до Вербної неділі. Люди хворі, немічні, школярі, діти, які відвідують садочки, подорожуючі, матері, які годують немовлят груддю, вагітні жінки... Звичайно, вони не зможуть поститися, щоб не вживати навіть олії. На сповіді треба казати священикові, з якої причини порушив піст, і не треба брати в батюшки на це благословення. Бо не він встановив піст, про це йде мова в Старому і Новому завіті. Христос постився, пости встановлені святими апостолами, Церквою, Вселенськими Соборами, тож батюшка не має права благословляти порушувати піст». Водночас, митрополит Ніфонт закликав подвоїти молитви в цей період і за живих, і за померлих: і самим молитися, і подати записочки в храмах.

Марія ДУБУК,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>