8 Березня: свято чи звичайний день?

В останні роки можна почути безліч дискусій щодо святкування Міжнародного жіночого дня. Ось, наприклад, хтось каже, що це єдиний день, коли можна відчути себе жінкою, а інші вважають, що прекрасну половину потрібно радувати увагою, подарунками та гарними словами постійно. Багато хто відстоює думку, що це свято потрібно обов’язково відзначати, а інші ж вважають навпаки. А справді, чи варто надавати дню всіх жінок такого великого значення? На це питання і намагатимусь дати відповідь далі.

Запитуючи у людей: «Чи варто святкувати 8 березня?», - мені вдалося почути різноманітні відповіді. Якщо аналізувати те, що казали люди, то їхні думки можна поділити на три групи.

Перша категорично «за», і вважає, що такий день має право на існування, адже це один день коли жінки можуть відчути себе жінками, приймаючи усі привітання та розуміючи, що вони комусь потрібні. Більше того, вони на це заслуговують.

Інша група опитаних вважає, що святкувати 8 березня не потрібно, тому що те, що відбувається в цей день має бути весь рік, до речі, це сказав чоловік.

А третя група – відстоює думку, що Міжнародний жіночий день – це зовсім-таки не свято і його взагалі потрібно відмінити. Їхні заяви базують на тому, що дня всіх чоловіків не існує, то чому так прославляти жінок, - каже респондент, згадуючи про гендерну рівність. Також часто причиною такої категорично негативної думки щодо цього дня є історія про походження свята. Існує взагалі кілька версій: одна каже, що поява свята є результатом виступів жінок, які боролися за свої права, інша прив’язує це до історій про повій, якою, до речі, Клара Цеткін не була. Тому вони вважають, що цей день не варто відзначати.

Церква також проти святкування. Головною причиною цього є те, що цей день випадає на початок Великого посту. Більш того, представники духівництва вважають, що вшановувати материнство і жіноцтво потрібно кожен день.

Представниці організації «Femen», стверджують, що 8 Березня – це день боротьби жінок за свої права, тому святкувати мають ті, хто справді борються, а не просто народилися жінкою.

Коли проводилося опитування, всі жінки відповіли, що варто відзначати цей день. Хоча, була тільки одна представниця прекрасної статі, яка сказала: «Не можна ставити людей та свято на їхню честь вище Бога, тому ні звичайно».

А сильна половина людства також майже одностайно підтримує ідею святкування. Випав тільки один чоловік, який сказав: «Звичайно, що не варто, адже якщо ви справді цінуєте і любите свою жінку, то ви маєте постійно їй про це говорити, а той один день, то якась показуха. Знаєте, як називається: просто взяв і відкупився»

Склалось так, що суспільство поділилося на дві частини, які із різних причин або «за», або «проти» цього свята. Чи святкувати 8 березня, чи сприймати його як звичайний день – це вже справа кожного, тому вирішуйте самі для себе. Але завжди пам’ятайте, що жінки варті нашої любові, турботи та вдячності.

 Леся Хом’як

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>