Чи можна переселятися у новий дім у високосний рік?

Що кажуть священики та астрологи

 За астрономічними мірками, якби не було 29 лютого, то у календарі настав би повний хаос. Дерева розцвітали б у грудні, а посеред серпня лютували б морози. Ще давні єгиптяни помітили, що істинний рік, тобто час, за який Земля обертається навколо Сонця, триває не ціле число днів. Тому, щоб календар не збивався, ще Юлій Цезар наказав раз у чотири роки додавати один день. Звідси й – 29 лютого.

У народі цей день називають Касяновим – сердитого чоловіка з довгими до колін бровами, віями та бородою, за якими нікого не бачить протягом трьох літ, та на четвертий рік йому розвиднялося, і зле ставало тому, на кого він погляне. Вважалося, що той, хто народився 29 лютого, приречений на нещастя.

– Легенди легендами, але Касян Римлянин і справді був, – розповідає настоятель Млинівського Свято-Михайлівського храму, кандидат богословських наук отець Тарас Варварук. – Він походив із знатної багатої родини, був учнем Іоана Златоуста, на схилі літ сам облаштував чоловічий монастир, де й зберігаються його мощі. Помер у 435-му році. Пошановують цього святого 13 березня – це 29 лютого за старим стилем. Церква почитувала у лютому і у невисокосні роки – у повечір’я 28 числа. Високост чомусь здавна у народі вважається багатим на хвороби, падіння худоби, неврожайним, несприятливим для одруження. Але це не що інше, як марновірство, чого не визнає православна церква. Тому високосний рік за церковним баченням абсолютно такий же визначальний для врожаю, одруження та всього іншого.

Касянів день – 29 лютого

Касянів день – 29 лютого

Цікаво, що більшість астрологів до 29 лютого теж ставляться як до звичайного дня. Приміром, Ірина Кравець із міста Дубна переконана, що високосного року не треба боятися, бо це всього-на-всього один зайвий день у році. Просто людям, які народилися при сильному впливі Місяця. треба остерігатися повні. Зрештою, у високосний рік добре починати нові справи. Єдине, чого не радить астролог, – це переселятися у нову оселю.

Один із тих, чиї іменини 29 лютого, – 73-річний Володимир Євтух, житель селища Млинів, композитор, керівник аматорсько-народних хорів, лауреат всеукраїнських конкурсів:

– Я відзначаю три дати: 28 лютого – тому що так записали у паспорті при недавній його зміні, 29 лютого – тому що всеньке життя це був мій день народження, 29 січня – з’ясувалося, що то мої справжні іменини, бо у селі Привільне Дубенського району у повоєнний час згоріла церква, а в ній була моя метрика. Весь вік мирився, що день народження раз на чотири роки, але я переконаний, не число визначає долю людини.

До речі, на планеті тих, хто народився 29 лютого, майже 30 мільйонів. Серед них чимало відомих людей: олімпійська чемпіонка з лижних гонок Раїса Сметаніна, український футболіст та тренер Йожеф Сабо, політик Олександр Мороз, композитор Джоаккіно Россіні… Цікаво, що у деяких країнах діє неофіційна «постанова»: хто народився через декілька годин після 28 лютого, якраз це число стає іменним; хто ж з’явився на світ Божий ближче до 1 березня – іменини святкують у перший день весни.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>