Вовняна ковдра гріє та лікує

В останні десятиріччя наші ринки заполонили штучні ковдри і покривала, виготовлені в Китаї та Туреччині. Чомусь ніхто не задумується, чи корисні вони для здоров’я. Адже споконвіку українці вкривалися вовняними ковдрами і пуховими перинами.

Наші предки добре знали про лікувальні властивості овечої вовни, яка допомагає при радикуліті та ревматизмі. Щоправда, нині вівці велика рідкість у селянських господарствах. Та й спеціалістів, які знають, що із сировиною робити, залишилося небагато. Жителька села Костянтинівка Сарненського району Інна Шабак разом із чоловіком Юрієм навчилися шити вовняні ковдри. Вже кілька десятків виробів повезли українські емігранти в США та Німеччину. Замовляють в них вовняні матраци, подушки й спальні мішки.

У цій багатодітній сім’ї восьмеро синів і одна донька – всі допомагають батькам і вже повністю вивчили весь процес виготовлення ковдри.

Молода сім’я тримала вівці. Щоб не пропала вовна, вирішили зробити ковдру. Їм підказали, що в містечку Рожище їх шиють на місцевій фабриці. Поїхали на Волинь вчитися. Спочатку зробили кілька ковдр для своєї сім’ї. Коли настали скрутні часи, спробували шити вдома і возили на ринок у Кузнецовськ та Сарни. У 2003-му купили машину для чесання вовни, виготовлену ще у 1853 році, тож повністю її переробили і вдосконалили.

Старші сини запустили чесальну машину і показали нам весь процес виготовлення ковдри. Потрібно два з половиною кілограми випраної вовни. У просторій майстерні вправна господиня розкладає тканину і розграфлює на квадрати, які заповнює шерстю. За 10 хвилин ковдра готова. Під нею в спеку прохолодно, а взимку – тепло і затишно.

Кость ГАРБАРЧУК,

Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

2 коментарів до Вовняна ковдра гріє та лікує

  1. Марія Гоч

    Напишіть будь-ласка номер телефону Інни Шабак с.Костянтинівка Сарненського району де чешуть вовну та шиють ковдри. або напишіть в які пори року чешуть вовну та шиють ковдри?????Мені говорили так як би що вони не чешуть вовну з весни по осінь. Буду дуже вдячна.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>