Якщо обпеклися окропом…

Перша допомога – негайно підставте уражену частину тіла під холодну проточну воду на 10-15 хвилин, поки біль трохи не вщухне. Це стосується опіків першого та другого ступеня, при яких немає відкритої рани. Занурення у холодну воду, якщо немає проточної, теж допоможе зменшити набряк. Пам’ятайте, що ні в якому разі не можна класти на рану лід, оскільки це може призвести до напруження нервів та уповільнити процес загоєння. Не можна змащувати рану олією чи жиром. Найкращий варіант – коли вдома завжди буде завбачливо куплений в аптеці спеціальний спрей чи крем проти опіків – ці засоби виготовлені на основі особливих інгредієнтів.

Опіки I ступеня після охолодження обробіть 33% розчином спирту. На опіки II ступеня після обробки накладіть стерильну пов’язку. При опіках III-IV ступеня до втручання лікаря не відкривайте і не проколюйте пухирі, які утворюються; просто накладіть стерильну пов’язку, не видаляючи з поверхні опіку залишків одягу. При великих опіках будь-якого ступеня необхідна госпіталізація. Якщо площа опікової поверхні велика настільки, що не можливо покрити її пов’язками, обгорніть потерпілого чистим простирадлом і укутайте ковдрою.

***

Народна медицина радить лікувати невеликий опік картоплею. Натерти її на дрібній терці і покласти на пов’язку, яку прикласти до хворого місця. Як тільки компрес нагріється, змінити його на новий, щойно зроблений. Ще радять заварити міцний чорний або зелений чай, остудити заварку до 15 °С і поливати нею уражені місця, перебинтовуючи їх. Постійно змочувати бинти заваркою, не даючи їм висихати. Робити так 10-12 днів.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>