Рак шийки матки не страшний, доки молодий

Лікарі наполягають: відвідувати гінеколога потрібно раз у рік!

 Нещодавно вичитала, що рак шийки матки – дуже поширене онкологічне захворювання і має одне з перших місць за показниками смертності серед жінок працездатного віку. І кожна п’ята, у якої діагностували хворобу, помирає до року. Чому так, адже будь-який гінеколог скаже, що патологію шийки матки видно майже неозброєним оком. «Неувага і байдужість жінки до свого здоров’я», – стверджує Юрій Рожанський, завідувач онкогінекологічного відділення Волинського обласного онкодиспансеру.

Юрій Федорович відразу, без довгого вступу, попросив виділити «жирним червоним шрифтом» основну заповідь жінки: обов’язково відвідувати гінеколога раз у рік з обов’язковим цитологічним обстеженням шийки матки. При такій умові медики не пропустять у неї злоякісного захворювання. І тут немає вікових обмежень – записуватися на прийом потрібно з того часу, як дівчина починає жити статевим життям. Ходити з року в рік і радіти, що нічого її «по жіночому» не турбує. Адже якщо навпаки – діагноз, швидше всього, може прозвучати як грім серед ясного неба: неоперабельний рак у запущеній стадії.

Випадки із практики онкогінеколога просто вражають. Це ж як себе треба не любити, щоб роками терпіти біль, мати виділення і «не знайти часу» прийти на прийом до лікаря. От і залишається медикам лише розводити руками перед 30-річними пацієнтками, які жодного разу не перевірялися, або 60-річними жінками, у яких вже років сім триває менопауза і весь цей час щось кровить і мажеться.

– Рак шийки матки не розвивається миттєво, – пояснює Юрій Федорович. – Йому потрібно 10-15 років, щоб нарешті сформуватися у страшний діагноз. Тобто щорічна перевірка саме тому необхідна, щоб виявити хворобу ще на клітинному рівні, у стадії так званої дисплазії. А її побачить звичайний лаборант під мікроскопом, роблячи аналіз мазків. Можуть діагностувати три типи дисплазії, які відносяться до передракового стану: слабку, помірну і важку. Після непролікованої важкої дисплазії настає нульова стадія раку, яка у 99 відсотках лікується. І лише тоді діагностується онкохвороба й стадія. При І і ІІ – видужує, відповідно, 93% і 75-78% хворих, при ІІІ стадії – 50-60%, остання ІV стадія – це метастази і розтікання ракових клітин по всьому організму. І лише 13% справиться із недугою… на якийсь час.

Ще одна цікава особливість, яку підмітив за своїми пацієнтками Юрій Рожанський – жінки довіряють всіляким УЗД більше, аніж гінекологам і лабораторним дослідженням мазків. Віра «в апарат», особливо у сільського населення, просто незворушна. Якось довелося працівникам онкодиспансеру з профілактичною метою виїжджати на прийом у віддалені села районів. Біля мамологічного апарату та УЗД – черга із 50 жінок, до гінекологів – одна-дві: «Ну, штани ще буду знімати, все показувати…»

– Нещодавно прийшла до мене одна жіночка із Ковельського району, – розповідає лікар. – Виявили у неї рак і вже навіть не першої стадії. Починаю вичитувати: як так, чому не зверталася? А вона у відповідь: «Доктор, та я ж ходила, зробила УЗД півроку тому, а оце апаратом дивилися рік тому…» І жодного запису від гінеколога. Зараз у нас працює скринінгова (відбір) програма, проводимо надзвичайно велику роботу у пошуку хворих. Маємо централізовану лабораторію, куди стікаються результати всіх мазків, взятих у районах. Обласні спеціалісти, які добре розуміють, що таке ракова патологія, ще раз все оглядають. І тільки завдяки такій організованій роботі ми стали виявляти хворобу вже на ранніх стадіях. Навіть у вагітних діагностували передраковий стан, який лікувати, зважаючи на обставини, таки важко.

Сьогоднішня мета онкологів – це збереження репродуктивної системи жінки. Це раніше все вирізали, незважаючи на вік. Тепер головне – якість життя після оперативного втручання у такий потрібний жінкам орган. Особливо, якщо останнім часом статистичні дані твердять, що рак шийки матки значно помолодшав. Історія однієї пацієнтки онкогінекологічного відділення тому підтвердження. Дівчині всього 28, вона лише нещодавно вийшла заміж і майже відразу стала пацієнткою диспансеру – рак ІІ стадії. Вже пройшла два курси хіміотерапії, а їй же дітей хочеться народити. Наразі дівчину прооперовано у Київському інституті раку – там вже три роки молодим жінкам проводять операції нового типу, які зберігають їхню дітородну і менструальну функцію.

– Ракові клітини є у нас від самого нашого народження, – зазначає Юрій Рожанський. – Інша справа – чи знайдуть вони благодатний клімат у тому чи іншому організмі. І я повністю згідний з американськими вченими, які стверджують, що однією із головних причин виникнення раку є стреси та нервові зриви. Всі хвороби – від нервів та песимістичного настрою. І не потрібно далеко ходити, наші пацієнти-оптимісти із позитивним мисленням набагато швидше видужують, аніж ті, які спочатку бояться переступити поріг онкодиспансеру, а потім щодня обливаються слізьми.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

Лікар-онкогінеколог радить пам’ятати:

–  Провокуючі хворобу фактори – це спадковість, інфекції, які переносяться статевим шляхом, механічні та травматичні пошкодження, куріння та часта зміна сексуальних партнерів. Здоровий спосіб життя – передусім.

– Щорічний профогляд – це не просто здати мазки. Акушер-гінеколог повинен обстежити пацієнтку від маківки до п’ят: шкіра, ротова порожнина, молочні залози, родимки тощо. Якщо вам дороге своє здоров’я, подбайте, щоб вас оглядали саме так.

– Симптоми раку: кровотечі між менструаціями та після статевого акту, місячні тривають довше і важче, ніж зазвичай, кровотеча після менопаузи, тазовий біль.

– Не варто витрачати дорогоцінний час і гроші на знахарів – вони рак не вилікують.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>