Гуртом проти банківського свавілля

 Допоможуть боротися правозахисники Асоціації «Ваша Надія»

Минулого тижня голова цієї Асоціації Федір Олексюк провів відкриту конференцію у Волинській облдержадміністрації з участю представників місцевої влади, громадських організацій. Учасники конференції були поінформовані про останні напрацювання українських правозахисників у сфері фінансових послуг, а також обрали від Волині делегатів на “Перший Всеукраїнський з’їзд споживачів фінансових послуг”, який відбудеться 2-3 березня в Києві з участю впливових міжнародних фінансових організацій (МВФ, Світовий банк, ЄБРР). Цілий ряд проблем, які виникли на ринку фінансових послуг протягом останніх років, вимагають іншого підходу до їх вирішення. Окрім того, економічні й політичні події теж змушують подивитися на ці проблеми якнайуважніше. Міжнародні експерти говорять, що світ перебуває напередодні великої міжнародної депресії, а тому державні владні структури повинні зробити серйозні кроки для захисту споживачів фінансових послуг. Навіть йдеться про прийняття окремих законів, які мінімалізували б ризики як позичальників, так і вкладників. Найкраще законодавство, яке захищає споживачів фінпослуг, – у Болгарії, тому нові українські законопроекти стосовно цих питань, підготовлені саме на базі болгарських. Правозахисники готують й спеціальні посібники, більше того, вони рекомендують Міністерству освіти і науки окремим предметом вводити факультативні заняття у школах, аби українські громадяни були підготовлені до проведення життєво необхідних фінансових операцій та укладання договорів з фінансовими установами. Йдеться й про створення бази даних рейтингових і антирейтингових фінустанов, що допоможе усім нам уникнути співпраці з тими банками, з якими важко домовитися у разі певних проблем, тобто не сунути носа куди не потрібно.

У всьому світі діють закони, які чітко захищають права громадян у випадку, якщо позичальник втратив роботу або у нього виникли серйозні проблеми з погашенням боргу. Що стосується ошуканих радянських вкладників, то правозахисники пропонують теж ряд конкретних напрацювань, зокрема, виділення на погашення цих боргів відповідних відсотків за виручені кошти від приватизованого майна, а згодом і від проданої землі.

Колектори (агенції чи інші організації, які викупляють у банків проблемні кредити), за словами Федора Олексюка, працюють в Україні за аналогією рекетирів 1990-х років, порушуючи права громадян. Їхня робота у “вибиванні” грошей нецивілізованими методами призвела до того, що 168 людей покінчили життя самогубством. У січні цього року такий випадок стався на Хмельниччині. Відомо, що колектори навіть тиснуть на боржників через спеціальні “низькочастотні” телефонні апарати, які викликають серцеві напади.

Отже, нарешті є реальний шанс організуватися вкладникам, позичальникам, правозахисникам, аби ефективно захистити свої права і закласти через нове законодавство основу системних змін у фінансово-банківську сферу України за аналогом кращого світового досвіду. Якщо у читачів виникли проблеми з фінансовими установами, то асоціація “Ваша Надія” готова дати відповідь на запитання стосовно цих проблем через нашу газету. Бо, на думку Федора Олексюка, безвихідних ситуацій не буває як у вкладників, так і в позичальників – їх треба лише вміло вирішувати.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

м. Луцьк

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>