У закордонних президентів по дві дачі, а у нашого – більше десяти

За інформацією видання «Наші гроші», щонайменше 11 резиденцій перебувають у розпорядженні Президента України. Сюди належать будівлі на Банковій, 11 та Банковій, 10 (дім із химерами). Окрім того, ще є два особняки на вулиці Шовковичній та Пилипа Орлика і Маріїнський палац.

Ще два об’єкти – «Залісся» на Київщині та «Синьогора» на Івано-Франківщині. Решта – у Криму. З 12 державних дач, які дісталися у спадок від Союзу, за призначенням використовують половину. Президент також користується резиденцією «Межигір’я», яка не належить державі.

Проте скільки насправді резиденцій у розпорядженні Віктора Януковича, точно не відомо. Їхній список у додатку до розпорядження Кабміну №18 від 19 січня 1994 року, який досі має гриф «Для службового користування». Інше видання «Дело» назвало 15 резиденцій. Про 14 із них стало відомо 2005 року від тодішнього керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка. 2008 року до списку додали палац Потоцьких у Львові.

Утримання президентських «хоромів» щороку обходиться платникам податків у десятки мільйонів гривень. Так, 2010 року на їх ремонти з держбюджету витратили 83 мільйони гривень. Найактивніше розбудовують «Синьогору» у Карпатах. 2008 році її ремонтував Віктор Ющенко, а 2010-го Віктор Янукович вклав туди 33 мільйони гривень. У 2011 році для «підрихтування» «Синьогори» витратили ще 21 мільйон гривень.

Для порівняння, президент Росії Дмитро Медведєв користується трьома офіційними дачами. Це Кремль, літня резиденція «Бочаров ручей» під Сочі та підмосковні «Горки-9», де й мешкає глава федерації. У президента Азербайджану їх лише дві: одна в Баку, інша – на березі Каспійського моря. Президент Казахстану, згідно з офіційними даними, розпоряджається лише однією резиденцією в Астані. І президент США – теж «бідний родич». Барак Обама працює у Білому домі. Окрім цього, держава виділила йому лише одну резиденцію у Кемп Девіді (штат Меріленд).

Підготувала Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>