Двійник Сталіна жив на Вінниччині

Не секрет, що відомі вожді мають своїх двійників. Та їх прізвища й адреси довгий час трималися у таємниці. Лише коли дозволили розсекретити архіви НКВС, люди змогли дізнатися багато цікавого із життя правителів. Так стало відомо про скромного бухгалтера з Вінниці Євсея Лубицького, який був першим двійником Сталіна.

 

Ще на початку 80-х років минулого століття західні газети опублікували сенсаційне інтерв’ю тоді ще із живим громадянином СРСР Євсеєм Лубицьким, який вперше публічно зізнався, що довгий час був «дублером Сталіна». Лише незадовго до своєї смерті у таджицькому вигнанні в сучасному Душанбе він розкрив таємниці своєї «роботи».

Якщо вірити його словам, в середині 30-х років у скромний єврейський будинок Лубицьких у самому центрі Вінниці постукали співробітники НКВС. Нічого не пояснюючи, вони веліли йому попрощатися з родиною, зібрати особисті речі і забрали із собою. З тих пір Євсей ніколи не бачив рідних. Кажуть, їх невдовзі розстріляли.

Відомо, що майбутній двійник був звичайним бухгалтером і працював у одній вінницькій заготконторі. В перші дні після «арешту» Євсей не міг зрозуміти, в чому його провина. Лише згодом Євсею пояснили, що він схожий на головну людину Союзу – Йосипа Сталіна, і має стати «дублером» вождя народів.

Із оприлюднених архівів з’ясувалось, що тодішні «специ» – лікарі, психологи, логопеди і навіть пластичні хірурги працювали над стилем і манерами вінницького бухгалтера півроку, перш ніж його представили самому вождю. Євсея ретельно гримували, вчили ходити і говорити, як Сталін. А пластику обличчя та однієї руки чоловіка зробили для повної, 99-відсоткової схожості зі Сталіним. У зарубіжних джерелах повідомляється, що після закінчення підготовки Сталіна-2 всі, хто брав у ній участь – кравці, гримери, перукарі та інші – були вивезені із секретного об’єкта і розстріляні.

Коли Сталін дізнався, що його двійником буде єврей, невдоволено скривився. Але коли він уперше побачив Євсея у своїй приймальні, то не зміг стримати сміху: копія була дивовижно схожа на оригінал! Тим більше, що Євсей був першим двійником Сталіна. Саме в цей момент до кімнати увійшла буфетниця. Побачивши відразу двох Сталіних, втратила свідомість. Це й переконало вождя в тому, що двійник на нього схожий.

З тих пір Євсея стали випускати на люди. Якщо вірити інтерв’ю Лубицького, він замінював «хазяїна» на таких заходах, де не потрібно було багато говорити. Наприклад, на зустрічі з шотландськими шахтарями, на прем’єрі у Большому театрі та навіть на трибуні Мавзолею під час парадів і демонстрацій!

Дублер вождя жив на конспіративній дачі НКВС, де його обслуговувало вузьке коло людей. Колишнього бухгалтера чудово годували, розважали, доставляли йому жінок.

А в 1952 році двійник Сталіна був заарештований. Тут явно відчувалася рука Берії, який дуже ревнував до Сталіна всіх, до кого генсек був прихильний. І тому всесильний Берія став недолюблювати Лубицького і дав команду його «прибрати».

Найсміливіші версії приписують 20-річне «правління» Радянським Союзом саме нашому, дуже схожому на Сталіна, земляку. Точно відомо, що справжнього Йосипа Віссаріоновича він пережив мінімум на 28 років. Дублер вождя помер у Душанбе в 1981 чи 86-му році, де жив на спеціальну державну пенсію.

Підготувала Руслана ТАТАРИН

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>