Троє дітей з однієї родини мало не загинули під кригою

На щастя, їх врятували

 Все селище Володимирець, що на Рівненщині, тиждень обговорює незвичайну пригоду, яка сталася на місцевій водоймі. Дві сестрички та їх двоюрідний братик, переходячи невеличкий ставок, провалилися під тонкий лід. З крижаних обіймів їх витягнули місцеві жителі - 22-річний Володимир Іванчук та 25-річний Микола Шило. Хлопці стали героями.

 

- Дай, Боже, тим діткам здоров'я, що врятували моїх внуків, - і досі голос у бабусі Єфросинії Жданюк тремтить. - Це ж яка біда могла бути. Того вечора Олеся та Софійка проводили додому свого двоюрідного братика Дмитрика. Я ще й наказувала їм, щоб ішли дорогою. Але я тільки сховалася в хату, вони повернулися, взяли санки - і до басейну (так жителі Володимирця називають невеличкий ставок - авт.). А через кілька годин мені люди сказали, що внуки пішли під лід. Я землі під собою не чула - полетіла туди.

Це щастя, що дітвору, яка безпечно гралася на льоду, побачила випадкова перехожа. Відразу почала кричати до них, щоб ішли на берег, адже морозів великих не було, лід крихкий. Школярі її послухали і почали повертатися. Жінка чекала на дорозі, щоб пересвідчитись, що малеча благополучно вийде зі ставка. Видно, щось її серце відчувало… Одна із сестричок ішла першою і за кілька метрів від берега раптом провалилась по коліна у воду. Інша дівчинка з братиком були далеко, коли й під ними лід почав ламатися. Дмитрик не розгубився і, лігши, почав тримати дівчинку за куртку, аби не втонула, та невдовзі й сам опинився з нею в ополонці. Жінка, побачивши цю біду, наробила крику. До дітей, які борсались у крижаній воді, кинувся місцевий житель Василь Саворона, але одразу ж провалився, а вибравшись, побіг до сусідніх осель за підмогою.

- Ми почули крик і вискочили з хати, де робили ремонт, - переказує ті події Володимир Іванчук. - Я почав помаленьку підходити до дітей, але й мене лід не витримав. Вода була мені вище грудей, а для школярів - то велика глибина. Микола зламав деревце, простягнув мені, а я просив, щоб малі за нього хапалися, і передавав їх товаришу. Той доправив їх до берега. Мені здається, що все минуло за кілька секунд, а виявляється, у воді дітлахи пробули понад 20 хвилин.

Медики та працівники місцевого райвідділу МНС оперативно прибули на місце події. Замерзлих школярів розтерли, а потім люди забрали їх відігрітися до своїх осель. На щастя, крижана купіль не завдала великої шкоди 11-річній Олесі, 9-річним Софії та Дмитру. Лише ввечері мали невеличку температуру, але, на щастя, все обійшлося.

- Злякались тільки вони дуже, - додає бабуся. - І ми теж. Дякувати Богу, що живі залишились. А тим рятувальникам і не знаємо, як віддячити.

А Володимир та Микола нічого героїчного у своїх діях не бачать: зробили так, як кожен повівся б у такій ситуації. Батьки врятованих школярів зі сльозами тиснули руки хлопцям. А начальник районного відділу МНС Володимир Симонюк вручив їм подарунки та грамоти і натякнув, що хлопців номінуватимуть на нагородження у щорічній акції "Герой-рятівник року".

Руслана ТАТАРИН,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>