Міст через річку, що збудувала громада, з’єднав два райони

Про те, що в Личинах Камінь-Каширського району хочуть відремонтувати дорогу до Запруддя, наша газета писала навесні минулого року. І ось ми знову по ній проїжджаємо. Вже немає тих ям і багнюки, які були 2011-го. Натомість шлях всипано щебенем...

Сільський голова із Личин Валерій Дунайчук каже, що дорога будується за кошти державного бюджету. А посприяв цьому народний депутат України Микола Потапчук, який родом із Личин. Одного тільки щебеню завезли 33 вагони, каже керівник сільської громади.

Валерій Савович переконаний, що і силами селян можна багато чого зробити. Адже минулого року личинівці організувалися і збудували міст через річку Турія, таким чином з’єднавши два райони – Камінь-Каширський та Старовижівський. Міст веде у село Мильці, де розташований давній Свято-Миколаївський монастир. На Різдвяні свята люди із Личин вервечкою йшли до Мильців в обитель – на молитву.

– Будували міст усім селом, – каже Валерій Дунайчук. – Насамперед, відзначився Петро Шепшелей, місцевий підприємець, який пожертвував значну суму грошей, був ініціатором, інженером будови і навіть столяром. До чотирьох тисяч коштів зібрали люди. Тож цей міст громаді обійшовся всього у дев’ять тисяч гривень. Довжина його – 25 метрів, ширина – понад два.

Для будівництва жителі Личин закупили шість кубів дуба, 100 шпал, хто міг зносив залізо – тож для скріплення було виготовлено аж 300 клярм.

– Колись, як кажуть старожили, через Турію було до п’яти кладок, – продовжує сільський голова. – Лід чи велика вода навесні їх час від часу знищували. А от цей збудований міст навіть витримує автотранспорт. Монахи милецької обителі його освятили, тож тепер він служить людям.

Громада Личин минулого року відзначилася ще на одній добрій справі – скинулися «в шапку» і за 30 тисяч гривень встановили на місцевому храмі сім нових куполів. Нині наколядували до чотирьох тисяч (і ще мають зібрати), щоб 2012-го пофарбувати храм.

Розповів сільський голова і про свої плани. Личинівці подали заявку і виграли участь у міжнародному проекті ПРОООН щодо вуличного освітлення сонячними батареями. Керівник громади каже, що якби цьому задуму вдалося здійснитися, було б добре. Але знову ж громада повинна зібрати вісім тисяч гривень, а решту витрат має на себе взяти міжнародна спільнота і влада. Валерій Дунайчук дуже хоче, щоб селяни ходили по освітлених вулицях.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>