Успадковане майно при розлученні не ділиться

Я вдова. Чоловік заповів усе наше майно синові (будинок, державний акт на землю, ощадкнижка тощо) і той прийняв спадщину. А що в таких випадках належить мені, адже будинок ми будували разом? Зараз я проживаю разом із сім’єю сина і хвилююся, а раптом (не дай Бог, звісно ж) вони надумають розлучатися і ділити майно – де і з чим залишуся я?

Антоніна, Рівненська область

Якщо будинок, земельну ділянку, заощадження тощо, ви набули під час шлюбу з чоловіком, в результаті спільної праці та за спільні кошти, таке майно є спільною сумісною власністю подружжя. Чоловік у такому випадку мав право скласти заповіт лише на свою частку у праві спільної сумісної власності подружжя.

Крім того, статтею 1241 Цивільного кодексу України закріплено право, зокрема, непрацездатної вдови (особи пенсійного віку або інваліда), незалежно від змісту заповіту, на обов’язкову частку у спадщині заповідача, яка становить половину частки, що належала б їй у разі спадкування за законом.

Як дружина заповідача, ви належите до першої черги права на спадкування за законом нарівні з дітьми та батьками чоловіка.

Той зі спадкоємців, який має право на обов’язкову частку у спадщині та проживав разом із спадкодавцем на день його смерті, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо у визначеному законом порядку не відмовився від неї.

Таким чином, вам належить половина майна спільної сумісної власності подружжя (вашого з чоловіком), а також, якщо ви непрацездатна вдова і не відмовились від своєї частки – й обов’язкова частка у спадщині чоловіка.

Разом з тим, майно, набуте вашим сином у порядку спадкування, залишиться його особистою приватною власністю та не ділитиметься між сином і його дружиною у випадку їх розлучення з поділом майна.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>