Мати-героїня на пенсію йде раніше

Мені 21 листопада 2011 року виповнилося 49 років. Я мати-героїня (7 дітей), проживаю в Чорнобильській зоні. Чи маю я право вийти на пенсію у 49 років?

Лідія Гальом, с. Раків Ліс, Камінь-Каширський район, Волинська область

За коментарем ми звернулися до заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Марії Ковалюк:

– Громадянка Гальом Лідія Пилипівна має статус потерпілої від аварії на ЧАЕС третьої категорії. Отож, вона користується правом пільгового виходу на пенсію згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Її пільговий вік виходу на пенсію за віком наступить у 49 років 6 місяців.

Крім цього, відповідно до п. 3 розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами) жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Тож Лідія Пилипівна матиме можливість використати право на призначення пенсії за віком при досягненні 49 років 6 місяців (як потерпіла від аварії на ЧАЕС) або при досягненні 50 років – як жінка, яка народила п’ятеро або більше дітей і виховала їх до шестирічного віку.

Підготувала Наталія КРАВЧУК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>