Українське знамено від Русі до незалежної України

28 січня 2012 року минає двадцята річниця, коли Верховною Радою України прийнято постанову «Про затвердження державним прапором України Національного прапора». У ній вказується, що наш державний прапор – це «прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3». Прапор, освячений священиком УАПЦ Петром Бойком, того дня урочисто внесли до Верховної Ради.

Загалом історія українського стягу дуже довга і «різнобарвна». Поєднання жовтого і блакитного кольорів має глибоке коріння. В історичних документах про Грюнвальдську битву 1410 року, в якій брали участь і українці, є відомості, що хоругва Львівської землі «мала на прапорі жовтого лева, який ніби дереться на скелю на лазурному полі», а хоругва Перемишлівської землі «мала на прапорі жовтого орла з двома головами, оберненими однаково в різні боки на лазурному полі».

Якщо уважно вивчати письмові згадки, то бачимо, що у козаків однотипних хоругв не було, так само як прапорів однакових барв. І у роки національно-визвольної війни 1648–1654 років козацьке військо використовувало прапори теж різних кольорів. А з XVIII століття полкові і сотенні стяги Війська Запорозького в основному виготовлялися з блакитного полотнища, на якому були зорі, хрести, зброя жовтого кольору.

Коли у 1848 році Австро-Угорська імперія скасувала кріпацтво, Головна Руська Рада у Львові ухвалила жовто-синє сполучення кольорів для свого прапора. Відтоді воно швидко поширилося на українські землі, що перебували на той час у складі Австро-Угорщини, а пізніше і в Наддніпрянську Україну. 22 березня 1918 року Центральна Рада в Києві ухвалила «Закон про жовто-блакитний державний прапор Української Народної Республіки». Він залишився і при Павлові Скоропадському, але порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий. Таким він був і в період Директорії. 20 березня 1920 року синьо-жовтий стяг ухвалено для Закарпатської України, а 15 березня 1939 року він стає державним прапором Карпатської України.

Цікаво, що навіть коли утвердилася радянська влада, то першим українським прапором за ленінських часів став червоний, в кутку якого був ще й жовто-блакитний стяг, але в 1919 році його прибрали і він залишився просто червоним. А з 1949 року червоно-синє полотнище стає українським прапором, де червоний колір займав дві третіх його площі.

28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державним прапором України синьо-жовтий, який довгий час був лише національним. Але згідно з Указом, виданим Президентом Леонідом Кучмою у 2004 році, ми відзначаємо День прапора 23 серпня, напередодні Дня Незалежності.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>