Посвятки митців у музеї

Відомий український кінорежисер Олесь Санін і кобзар Тарас Компаніченко запросили шанувальників духовних пісень до мистецького діалогу в Художній музей у Луцьку. Доки митці готувались до виступу, завідувач музею Зоя Навроцька розповіла про давній український звичай – після Різдвяних свят сусіди обмінювались новинами, допивали наливки і ділились майбутніми планами.

Ще на початку Санін запропонував формат не концерту, а діалогу. Тому паузи між піснями заповнювались питаннями і відповідями. У кобзарсько-лірницькому репертуарі були українська барокова музика, козацькі пісні та псалми з Почаївського Богогласника XVII століття.

Слухачі не могли оминути теми кіно. І Санін розповів про роботу над новим фільмом «Поводир». Це фантастична історія сліпого бандуриста про пісню і свободу. Світ незрячої людини режисеру допомагає знімати ще один лучанин, оператор Сергій Михальчук.

Зацікавила інтелігенцію і вишукана панська вишиванка Олеся. Режисер зізнався, що якось у нього виникла ідея реконструювати вишиванки українських гетьманів. За п’ять років майстрині відтворили 27 гетьманських сорочок, кожну у двох екземплярах. Один «комплект» експонується в одному з музеїв, а інший став колекцією режисера. У Луцьку на посвятках Санін був у вишиванці Мазепи.

Митці зазначили, що грають не для слави, а щоб лікувати душу.

Микола КОМАРОВСЬКИЙ,

м. Луцьк

Фото автора

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>