50 років тому Філарет став єпископом

Ім’я Філарет 21-річний юнак із Донбасу Михайло Денисенко прийняв 1950 року разом із чернечим постригом. Московську духовну академію закінчив з ученим ступенем кандидата богослов’я. Згодом став доцентом, старшим помічником інспектора Московської духовної академії та семінарії, благочинним Тройце-Сергієвої Лаври. 1958 року Філарет повернувся до України в сані архімандрита. А 12 січня 1962 р. його було обрано єпископом Лузьким, вікарієм Ленінградської єпархії з дорученням керувати Ризькою єпархією. 4 лютого відбулася його хіротонія на єпископа в Ленінграді.

Коли СРСР доживав останні дні, Філарет одразу після виборів нового патрiарха пiдняв питання про те, щоб Українськiй Церквi надали самостiйнiсть i незалежність в управлiннi. Помісний собор на це погодився. Таким чином було змінено назву з “українського екзархату” на “Українську Православну Церкву”. І все ж УПЦ зоставалась у складі РПЦ. 24 серпня 1991 року Україна проголосила незалежність, і митрополит Філарет з українськими єпископами й духовенством починають добиватися автокефалії. Москва про це і слухати не хотіла, тож в листопаді цього ж року УПЦ провела помiсний собор і проголосила її самостійно.

У жовтні 1995 року його обрали Патріархом Київським і всієї Руси-України.

Микола Шмигін

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>