Собака став… лікарем

Мудрий і добрий лабрадор Аріс став справжнім скарбом для Центру ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами «Пагінець», який діє у Рівному. Собака дуже любить дітей і допомагає їм долати важкі недуги, зарадити яким не можуть навіть медики.

 

Цей поважний чорношерстий «працівник» центру полюбився не лише маленьким пацієнтам та їх батькам, а й всьому персоналу. Аріс не просто добрий чотирилапий друг, він гордість господарів і всього колективу, постійний учасник різноманітних виставок, має чимало поважних титулів. Серед них – чемпіон України, Білорусі, а також мав перші місця на спеціалізованих виставках лабрадорів.

Ми часто чули, що тварини лікують від багатьох захворювань. У розвинутих країнах діти успішно оздоровлюються, граючись із чотирилапими друзями. Цю методику називають каністерапія. На жаль, наша вітчизняна медицина поки лише робить перші кроки в освоєні такого ноу-хау.

Рівненський центр ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами «Пагінець» одним з перших в Україні вирішив проводити такі заняття. Ідея виникла досить несподівано у вчительки-реабілітолога центру Тетяни Ковальчук. Якось, вигулюючи свого собаку, вона познайомилась із власницею лабрадора-ретривера Аріса Оксаною Поліщук. Чотирилапий підкорив своїм спокоєм, відданістю, неконфліктністю. Під час розмови Тетяна Леонідівна розповіла про свою роботу і запропонувала залучити Аріса до занять з дітьми. Оксана погодилась допомогти.

У центрі «Пагінець» педагоги вчать адаптуватися до життя хлопчиків та дівчаток, які мають аутизм, синдром Дауна, інші страшні хвороби. Їм важко виконати навіть найпростіші рухи, вони не можуть підняти легкий предмет. Граючись з лабрадором, дітлахи навчилися брати іграшки, робити несміливі кроки, а це вже велика перемога. Той, хто погано говорив, тепер вміє кликати Аріса.

– Ми бачимо позитивну динаміку в розвитку дітей, а це головне, – переконана завідувачка центру Тамара Савчук. – Аріс на диво обізнаний собака, тому заняття набувають досить динамічного характеру. Певні фізичні вправи, які раніше дітьми не виконувалися або виконувалися слабо, ми показуємо на заняттях. Спостерігаючи позитивні зміни у розвитку дітей, все більше батьків прагнуть, щоб їх малеча відвідувала такі нетрадиційні заняття.

П’ятирічний лабрадор Аріс став справжнім другом для вихованців центру. Вони радо повторюють прості рухи за собакою, для них це не лікування, а захоплююча гра. Коли ж дитина втомлюється, то кличе собаку і лягає на його спину, щоб відпочити. Так любов та дружба тварини повертає до життя маленьких людей.

Руслана ТАТАРИН,

м. Рівне

Діти люблять Аріса

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>