Джерело Святої Анни обміліло й замерзло

На джерелі Святої Анни в Онишківцях Дубенського району завжди людно, особливо у святкові дні. А на Водохреще до цього святого місця люди з’їжджаються не лише з України, а й з-поза її меж. Одні дякують Богу, Матінці Божій і Святій Анні за зцілення, інші просять у Них допомоги у своїх немочах. І ті, хто звертається з великою вірою й надією, отримують Божу поміч. Недарма Ісус казав, що по вірі вашій дасться вам...

Це джерело відоме насамперед тим, що дуже багато людей, занурюючись навіть у морозні дні, зцілюються від різних недуг (сліпоти, раку, бронхіальної астми, хвороби кісток, шкіри, туберкульозу, гіпертонії, артритів й багатьох інших). А головним чином сюди їдуть ті пари, у яких нема діток, і просять у своєї покровительки Святої Анни милості, аби отримати радість материнства й батьківства. Одна моя знайома з Києва якось зауважила: “Та з цієї води вам (тим, хто живе близько джерела – авт.) треба не виходити, а плачучи просити у Матінки Божої помочі”.

На жаль, уже з літа минулого року вода з джерела фактично не поступає. І зануритися в неї з головою практично неможливо. Усі віруючі з нетерпінням чекали, що, можливо, ближче до Різдвяних свят (як це було у 2010 році, коли вода тут теж пропала) вона знову появиться. Та, на превеликий жаль, напередодні Богоявлення, 17 січня, ми застали джерело геть обмілілим (води у купелі десь 40-50 см) і замерзлим. Якщо зникнення води ще можна пояснити посушливою погодою, яка була минулого року, то абсолютно незрозуміло, чому ця вода замерзла, бо, як відомо, джерело Святої Анни, де температура 4 градуси за Цельсієм, за твердженням тутешніх монахинь, не замерзає навіть у найлютіші морози.

Звичайно, найперше, аби знайти якесь пояснення такій ситуації, звернулися до насельниць скиту Святої Анни. Матушка Рахіль теж сказала, що, насамперед, причиною зникнення води є минулорічна засуха, бо обміліло не лише джерело, а й криниці навколишніх сіл. Тобто рівень підземних вод значно знизився. Моє запитання, чи можна ці природні аномалії пояснити якось духовно і прив’язати до нашого сучасного життя, матушка сприйняла чомусь як бажання почути про чудо чи знамення.

– Люди хочуть бачити в усьому тільки чудо й знамення. Не треба так підходити до всього, – відповіла вона.

Пояснила їй своє запитання тим, що Паїсій Святогорець (прозорливий старець з Афону, помер 1994 року, своєю жертовною любов’ю до Бога і людей викликає велику довіру до себе) у своїй розмові з монахинями грецької обителі Святого Апостола і Євангеліста Йоана Богослова наголошував, що живемо уже в роки апокаліпсису і нас чекають, якщо не розкаємося й не виправимося, важкі часи. Він, як і багато інших святих отців, говорить і про засухи. Своїми настановами він прагнув розбудити в нас добре занепокоєння, щоб ми підсилили духовну боротьбу і чинили опір духові байдужості, котрий, як бачив старець, поволі проникає навіть у надра чернецтва.

– Якщо води в джерелі нема, то звідки та, яку продаєте у пляшках? – запитую монахиню.

– Підкачуємо насосом, який встановили ще раніше, бо вже мали проблеми...

Тобто, напрошується відповідь, що вода у купелі уже не джерельна, а зі свердловини? Чи не занадто використовуємо ми святі місця у споживчих інтересах, що дуже неприємне Богу?

Зрештою, матушка Рахіль порекомендувала про такі святі речі й про джерело Святої Анни не писати, а краще перед великим святом говорити про благодать Богоявленської води і розкаюватися, аби не нагрішити перед Богом. Справді боюся, як і усі ми, нагрішити у ці святі дні і робити якісь висновки. Проте всім нам відомо, що нічого у світі просто так не відбувається – усе з волі Божої. І якщо навіть у святому джерелі пропадає вода, то нам усім треба смиренно просити покаяння перед Богом, Спасителем, Матінкою Божою і змінювати своє життя, дбаючи не лише про тілесні й матеріальні блага, а й збагачуватися духовно, очищаючи серце від гріховних скверн.

Та святе місце залишиться святим завжди, і віруючі знаходитимуть там присутність Божу, бо Господнє джерело, яке наповнює людей любов’ю, смиренням, добротою, милосердям, жертовністю, не зміліє ніколи.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

4 коментарів до Джерело Святої Анни обміліло й замерзло

  1. ВАЛЕРІЙ

    Джерело Святої Анни – це диво. Я двічі бував у цьому благодатному місці і занурювався у чудодійну водичку… Воно (джерело) не висохне ніколи…
    м. Ватутіне Черкаської області

  2. Світлана

    Не можу читати такої брехні! Учора з джерела(19.02.2013) Води вдосталь, прозора, голуба. Ця стаття, мабуть від сектантів, якими повна Та сторона Зх.України!!

  3. Все ясно.
    Господь вчергове проявляє Свою волю і дає Свій знак всім нам за те, що терпимо захланність московських попів, котрі, як оті торговці, котрих вигнав свого часу Ісус, закомерціалізували тотально геть усе.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>