Князь Володимир народився на Волині?

Минуло більше тисячі літ з часу народження хрестителя Русі князя Володимира, але й досі точаться суперечки про те, де він народився. Цікавою видається нова версія про село Будятичі на Волині. Один із її сповідувачів – Петро Кралюк, проректор Національного університету «Острозька академія».

– Літописи Никонівський та Устюзький дещо проливають світло: нібито князь Володимир народився в «Будутинєвєсі». Саме туди княгиня Ольга відіслала його матір Малку (Малушу). Як відомо, майбутній хреститель Русі був незаконнонародженим сином князя Святослава і ключниці. Село (вєсь) Будутино належало княгині Ользі, а після її смерті як дарунок дісталося церкві святої Богородиці. У російській історії намагалися довести, що Будутино – це село Будник під Псковом. Однак серйозних підтверджень цього не знайшлося. Український дослідник Юрій Диба висунув версію, що Будутино – це волинське село Будятичі поблизу Нововолинська. Щодо вищезгаданої церкви, то у документах XV століття Будятичі пов’язувалися із Зимненським монастирем Успіння Пресвятої Богородиці. Очевидно, дитинство хрестителя Русі минуло на Волині. Принаймні до 8-10 років він жив у Будятичах. Поміркуймо: щоб прийняти християнство, Володимир мусив відчути прихильність до нього. Це не могло статися в Новгороді, де він княжив у часи отроцтва і юності, бо це місто було оплотом язичництва. Цілком ймовірно, що в дитинстві майбутній правитель Русі міг ознайомитися з християнством, яке мало поширення на Західній Волині. І чи випадково те, що буквально через чотири роки після хрещення киян Володимир засновує одну з перших єпархій Русі саме на теренах Волині? Йому також приписують побудову тут храмів, зокрема Василівської церкви у Володимирі-Волинському. Із князем пов’язують і заснування міста Володимира. Напевно, для князя важливо було назвати своїм іменем головне місто Волині, яке він міг знати ще з дитинства. Це і один із центрів християнства, й культурний осередок, і ворота на Захід… Волинське походження князя засвідчують також його військові походи: перший був у волинському напрямку на Перемишль і Червенські міста, згодом – проти ятвягів, що мешкали на Поліссі й часто докучали волинянам, а також – проти сусідів волинян, білих хорватів, предків галичан. Усе вищезгадане дає підстави говорити про волинське походження Володимира. Хтозна, можливо, у майбутньому з’являться і більш детальні докази, які підтвердять цю версію.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Один коментар до Князь Володимир народився на Волині?

  1. Олександр

    Ця теорія повна туфта кожен студент першокурсник розіб*є її в пух і прах навіть ненапружуючись. По-перше всім відомо, бо нема жодного джерела щоб підтвердило зворотнє, що землі Західного Побужжя увійшли до Київської імперії після 981-988 років. А отже народитись Володимир на непідконтрольній Києву території неміг. По друге Ольга неволоділа на Волині жодним населеним пунктом. Тому Малку вислали народжувати майбутнього спадкоємця престолу або до її рідні в землю Древлян (Коростень) або на Псковщину звідки і була родом Ольга. І по третє Волинь, Галичина, Західна Білорусь (замлі Ятвягів) були приєднані остаточно Володимиром і тільки ним бо перші Рюриковичі на захід своєї держави незадивлялись це і недивно адже небезпеки для Русі з того боку неіснувало. Хазарія, Візантія і Болгарія були основними конкурентами за контроль над торговими шляхами на Кавказ, Балкани і Середню Азію.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>