Щоб їхали до Шацьких озер туристи – потрібні зручні дороги

На комунальні шляхи району виділено 32 мільйони гривень з держбюджету

 Шацький район найбільш знаний в Україні, адже тут знаходяться Національний природний парк і волинська перлина – озеро Світязь. Як завершили 2011 рік у цьому озерному краї, що вдалося зробити і на що звертатиметься увага в наступному – в інтерв’ю з головою Шацької райдержадміністрації Володимиром Найдою.

– Володимире Степановичу, Ви задоволені показниками року, що минув?

– Так, 2011-й завершився непогано, район забезпечив виконання майже всіх соціально-економічних показників. Рік для людей, для розвитку району був дуже насиченим. Найперше, ми продовжуємо реорганізацію охорони здоров’я. Шацький район разом із сусіднім створили територіальне медичне об’єднання у місті Любомль. В Шацьку вже запрацювала нова поліклініка. Будується лікарня на 40 ліжок (залишилися лише дитяче і терапевтичне відділення). Вже виконано робіт на чотири мільйони гривень, об’єкт буде здано в травні 2012 року. Сприймали люди нововведення в штики, мовляв, лікарню закривають. Однак зараз населення зрозуміло, що в Любомлі у медичному об’єднанні можна пролікуватися якісніше.

– Чи відбулося скорочення медичних кадрів у вашому районі?

– Пішли в основному люди пенсійного віку. Всі працездатні спеціалісти мають роботу. Навіть деякі лікарі-пенсіонери ще працюють.

– А як два райони ділили кошти на медичне забезпечення?

– Як кажуть, по факту виконаних робіт. За кожного пролікованого жителя Шацького району ми перераховували кошти в Любомль. Тепер у нас на медичні потреби буде єдиний бюджет двох районів – Шацького та Любомльського, адже об’єднання одне. Крім того, до плюсів у медицині можу віднести те, що в Грабовому збудовано новий ФАП разом із квартирою для медика. Почали ремонти в амбулаторіях сіл Піща і Пульмо. Загалом з місцевого бюджету на ремонти медичних закладів в селах було виділено близько 400 тисяч гривень.

Щодо освіти, то наступного року ми завершимо добудову Шацької школи (2011 року виконано робіт на 6,5 мільйона гривень). Розпочато будівництво дитячого садочка в Мельниках (вартість три мільйони гривень). Його ми будуємо за власні кошти, не державні – плануємо в серпні здати в експлуатацію. Звичайно, в кожному освітньому закладі проводяться дрібні ремонти їдалень, санвузлів.

Посилено працюємо над освітленням центральних доріг в усіх селах. Серйозно підійшли до проблеми каналізації села Світязь. Це об’ємний проект, в який буде залучено більше 20 мільйонів коштів. Якщо вдасться його втілити, то ми заберемо всі відходи з сільської ради за її межі. Є також багато планів щодо санаторію «Лісова пісня», по охороні здоров’я, по інших об’єктах. Якщо все вдасться здійснити, то це буде дуже добре. Тобто ми використовуватиме всі можливості, щоб залучати і місцеві, і державні кошти, в тому числі міжнародні гранти.

– Що Ви можете сьогодні сказати про ринок, який був у райцентрі на проїжджій дорозі. Наша газета вже писала про цю проблему. Власники торгових точок ніяк не хотіли переходити в інше місце?

– Тоді була справжнісінька війна. Але все минулося. Нині всі дякують, що працюють у нормальних умовах. І люди, які ходять на ринок, вже не бояться, що хтось може наїхати на них машиною. Тепер наш базар в окремому місці, є м’ясний, молочний відділи. Там є вода, туалет. І відвідувачів, і торговельників від перенесення базару не поменшало. Можливо, було вигідно декому торгувати на дорозі, на асфальті, нічого не платити в бюджет. А зараз на ринку порядок.

– Яка ситуація нині із шацькими дорогами? Адже в цей край у теплу пору приїжджає дуже багато туристів.

– У 2011 році по Шацькому районі здано в експлуатацію вісім кілометрів асфальтованих доріг – в села Пульмо та Мельники, на Гряду, що біля озера Світязь, та по селищу Шацьк. Я вже не рахую ремонтів білощебеневих доріг. На 2012 рік Шацький район отримає з держбюджету аж 32 мільйони коштів на будівництво та реконструкцію доріг комунальної власності. Над цим питанням ми працювали півроку, і такі гроші надійдуть, чим ми дуже тішимося. За них ми зможемо повністю закільцювати дороги навколо Світязя. Поки що ми побудували дорогу на трасі Піща-Любомль (два кілометри) – в напрямку Світязя, і від Залісся, Пульмо – вбік Гряди (5,5 кілометра). І сьогодні залишилося ще шість кілометрів – і ми з’єднаємо асфальтовим покриттям Гряду і Пульмо. Комунальні дороги починаємо робити від сіл Пульмо, Залісся до Світязя і центральну вулицю Незалежності в Шацьку. Водночас хочемо зробити шлях, що починатиметься перед Шацьком – і до озера Чорного. Звідти можна проїхати до села Світязь. Таким чином ми збудуємо об’їзну дорогу в Шацьку, чим розвантажимо селище від автотранспорту. Плануємо розвантажити дорогу в урочищі Гряда, щоб по нинішній машини не їздили, а люди могли пройтися там босоніж. Натомість для автотранспорту буде об’їзна. Крім того, ми відкриваємо дорогу до озера Пулемець. На перспективу там заплановано будівництво відпочинкового комплексу. Є ще задумки по селі Грабове та інших населених пунктах. Але все залежатиме від того, якою буде вартість тих доріг – нині ми працюємо з проектантами. Звісно, кошти в район не надійшли б, якби цьому не посприяв народний депутат України Григорій Смітюх та голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. І я задоволений, що всі розуміють: щоб до Шацьких озер їхали на відпочинок люди, потрібні, насамперед, зручні дороги. А будуть туристи – матимуть заробіток наші жителі.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>