Вівтар святої Анни – від тестя Лжедмитрія?

У львівській національній галереї мистецтв демонструється унікальна пам’ятка іконопису. Це – старовинний вівтар Святої Анни кінця XVI – початку XVII століття. Колись він перебував у каплиці братства святої Анни у бернардинському костелі Самбора, пізніше опинився в селі Скелівка. Cаме звідти і потрапив до рук реставраторів.

Вівтар заввишки 7,5 метра складається з трьох ярусів. Тут зображено у народному стилі три сцени з життя батьків Богородиці – Йоакима та Анни. Центральна ікона уособлює триєдиність святої Анни, її дочки Діви Марії та маленького Ісуса.

Мистецтвознавці припускають, що профінансував створення цієї унікальної святині Юрій (Єжи) Мнішек, тесть Лжедмитрія. А працював над вівтарем цех шевців (про що свідчать зображення шила та спеціальних ножів на боковій стінці). Після виставки у львівській національній галереї мистецтв його планують передати на постійну експозицію до відновленої каплиці Підгорецького замку.

Світлана РІДНА,

Львівська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>